Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Створення освітніх округів допоможе місцевим бюджетам більш ефективно використовувати кошти і планувати свої дії

Як наголосив сьогодні в ході брифінгу в Харкові Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, створення освітніх округів дозволить керівництву на місцях більш ефективно розподіляти бюджетні кошти і організовувати навчальний процес. «Зміни до закону дозволяють створювати освітні округи. Це дуже допоможе місцевим бюджетам, обласній територіальній громаді, громадам району планувати кошти і дії більш гармонійно, більш ефективно, із застосуванням логістики. Освітній округ дозволяє об'єднати кілька шкільних, дошкільних, позашкільних установ, і навколо цього освітнього округу, опорної школи, технікуму, коледжу може формуватися матеріальна база. Звичайно, це дасть можливість більш маневренно працювати і районному, і обласному, і міським бюджетам», - заявив Дмитро Табачник.

Закон «Про засади державної мовної політики» дасть можливість вчителям і учням більше зосередитись на якості освіти. Дмитро Табачник

Як підкреслив сьогодні в ході брифінгу в Харкові Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, ухвалення Закону «Про засади державної мовної політики» позитивно вплине на якість освіти в Україні, оскільки надасть більше свободи як вчителям, так і учням. «Закон «Про засади державної мовної політики» вплине на державні програми тільки в одному напрямку – це дасть можливість вчителям і учням більше зосередитись на якості освіти. Для всіх шкіл лишається державний стандарт: українська мова і література обов’язкові, буде тестування, екзамени. Якість освіти нерозривно пов’язана зі свободою педагогічного колективу. Другий рік у нас всі школи замовляють підручники тією мовою, якою реально ведеться викладання. З 4,5 млн. підручників для 1 класу і майже двох мільонів підручників для 11 класу, 2 млн. 60 тис. були надруковані мовами національних меншин, більш 4 млн. – українською мовою. Саме так школи визначили свої потреби», - повідомив Дмитро Табачник.

IX Міжнародний фестиваль – конкурс хореографічного мистецтва “Зелен світ” відкрився у Харкові

20 серпня у Палаці культури Червонозаводського району м.Харкова відбулось урочисте відкриття IX Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячих та юнацьких колективів народної хореографії «Зелен світ». Фестиваль проводиться з 1996 року раз на два роки і присвячується Дню визволення Харкова та Дню незалежності України.

50% в навчальній програмі учнів старших класів будуть займати дисципліни природного і технічного спрямування

Про це сьогодні в ході брифінгу після вручення водіям шкільного транспорту з усіх районів Харківщини сертифікатів і ключів від 40 нових шкільних автобусів сказав Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник. «Ми вперше вийшли на параметри провідних європейських шкіл: 50% в навчальній програмі учнів старших класів будуть займати дисципліни природного і технічного спрямування - фізика, математика, астрономія, хімія. Це не наше нововведення. Ще Ангела Меркель почала таку реформу 2 роки назад, заявивши, що майбутнє належить тій країні, яка готуватиме більше хороших інженерів», - сказав він.

В рамках благодійного проекту люди з особливими потребами Харківщини отримають технічні засоби реабілітації

В рамках проекту «Покращення якості життя та медичного обслуговування людей з особливими потребами у Харківській області» люди з особливими потребами отримають 144 ходунки, 12 колісних візків та 11 слухових апаратів. Реалізація цього проекту стала можливою завдяки плідної спільної роботи обласної державної адміністрації, громадських організацій та соціально-відповідального бізнесу (громадська організація інвалідів «Креавіта», Фонд «Східна Європа» та ПрАТ «Філіп Морріс Україна»). Про це сьогодні повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

Сільські, міські та районні школи будуть отримувати комп’ютерну техніку на рівних умовах

Як зазначив Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник на брифінгу в Харкові, в Україні максимально активізовано роботу за Програмою з оснащення шкіл комп’ютерною технікою. «Міністерством відпрацьовані дуже чіткі вимоги – гнучка система комплектування та сувора звітність. У сільських школах комп’ютерний клас може бути з 5 комп’ютерних місць плюс комп’ютер вчителя. Що стосовно шкіл, що знаходяться в районних центрах, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту дозволяє до 1 жовтня Головному управлінню освіти і науки ХОДА самостійно сформувати комплекси і подати нам протягом місяця чітку звітність, - зазначив Дмитро Табачник, - свобода комплектування залежить від наповненості класу, від профілю школи, гімназії чи ліцею».

На сьогоднішній день в Харківській області всі діти у віці 5 років забезпечені місцями у дошкільних закладах

Про це сьогодні в ході вручення водіям шкільного транспорту з усіх районів Харківщини сертифікатів і ключів від 40 нових шкільних автобусів сказав Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник. «На сьогоднішній день в країні за 2 роки відкрито 570 нових дитячих садків. Тільки в Харківській області за 2011 рік відкрили 30 нових дитячих садків, і в цьому році планують відкрити 27 дитсадків плюс 42 групи. Також, хочу зазначити, що в Харкові всі п'ятирічки забезпечені місцями у дошкільних закладах. Якщо говорити про країну в цілому, то охоплення дітей з 3 до 6 років ми починали з 70% з невеликим, зараз - 86%», - сказав Дмитро Табачник.

Загальноосвітні школи Харківської області одержать 1300 нових комп'ютерів

Як повідомив сьогодні в ході церемонії вручення ключів від шкільних автобусів Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, за ініціативою Президента України Віктора Януковича було укладено договір з керівництвом Китайської Народної Республіки на отримання гуманітарної допомоги у вигляді 16 тисяч комп'ютерів. Їх до 1 вересня цього року планують поставити в усі заплановані сільські школи.

Дмитро Табачник та Михайло Добкін вручили водіям шкільного транспорту області ключі від 40 нових шкільних автобусів

Сьогодні Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, а також голова ХОДА Михайло Добкін вручили водіям шкільного транспорту з усіх районів Харківщини сертифікати і ключі від 40 нових шкільних автобусів. Машини були придбані за кошти державного бюджету в рамках програми «Рівний доступ до якісної освіти». «Державна цільова соціальна програма «Рівний доступ до якісної освіти» в народі більш відома як програма «Шкільний автобус». Вона заснована в 2003 році з ініціативи Віктора Януковича, який був тоді Прем'єр-міністром України. Було заплановано до 2008 року повністю закрити потреби всіх сільських шкіл в автобусах, але потім часи змінилися, і в 2008 і 2009 році не було виділено жодної копійки на шкільні автобуси. У 2010 році Президент України Віктор Янукович дав команду відновити програму, взяв її під особистий контроль, і вперше в 2012 році державний бюджет зміг профінансувати 1000 шкільних автобусів для сільських шкіл. Якщо нам вдасться зберегти стабільність і темпи розвитку, то в 2013 році ми повністю забезпечимо всі 100% сільських шкіл шкільними автобусами і почнемо заміну парку старих автобусів, і я думаю, що ми зможемо цю програму в 2013 році успішно закінчити», - підкреслив Дмитро Табачник.

Стан підготовки Первомайського району до осінньо-зимового періоду 2012/2013 років

Рівень підготовки Первомайського району становить: житлові будинки – 100%, перекладка водопровідних мереж – 100%, артсвердловини – 100%, підготовка снігоприбиральної техніки – 100%. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. Також ведеться підготовка об’єктів соціальної сфери: школи підготовлені на 100%, дитячі садки – 100%. У агропромисловому комплексі району рівень підготовки корівників становить 100%, телятників – 100%, свинарників – 100%, кошар – 100%, пташників – 100%. Рівень розрахунків споживачів за електричну енергію – 100,6%, забезпеченість на оплату енергоносіїв бюджетними установами – 100%.

У Харкові освятили храм Софії Премудрості Божої

Сьогодні на вул.Золочевська, 20-А (мікрорайон Залютіно) відбулося освячення храму на честь Софії Премудрості Божої. На церемонії освячення були присутні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та начальник Південної залізниці Віктор Остапчук. Чин освячення храму провів керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій. Після чого на території храму відбулася Божественна літургія. Настоятелем церкви призначений протоієрей Андрій (Павлюк).

Інформація про хід дорожніх робіт в Дергачівському районі

З початку року філією «Дергачівський райавтодор» ДП «Харківський облавтодор» виконані: ліквідація ямковості - 7,9 тис. кв. м, прибирання сміття - 173,6 тис. кв. м, установка і заміна знаків - 21 шт., нанесення розмітки - 10 км, вирубка порослі - 57,9 тис. кв. м. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб.

Дотація за утримання молодняку великої рогатої худоби нарахована 4780 домогосподарствам області

Як повідомив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, станом на 20 серпня поточного року державна дотація за утримання молодняку великої рогатої худоби нарахована 4780 домогосподарствам області на 8805 голів молодняку. «Загальна сума нарахованої дотації складає 3615,5 тис. гривень. Фактично виплачено 2819,0 тис. гривень. Найактивніше робота по нарахуванню дотації ведеться в Сахновщинському районі, де сума нарахувань складає 344,75 тис. гривень, Шевченківському районі – 227,75 тис. гривень, Лозівському – 230,0 тис. гривень та у Близнюківському районі – 210,5 тис. гривень», - зазначив віце-губернатор.

Події дня

Сьогодні об 11:00 на вул.Золочівська, 20-А відбудеться освячення храму на честь Софії Премудрості Божої; об 11:00 у прес-центрі ХОДА (вул.Сумська, 64, 5 пов., к.170) почнеться прес-конференція заступника голови ХОДА Ігоря Шурми і віце- президента Харківської міської громадської організації інвалідів «КРЕАВІТА» Олени Шингарьової щодо забезпечення людей з обмеженими можливостями технічними засобами реабілітації; о 17:00 у Харківському обласному центрі культури та мистецтва (м.Харків, вул. Пушкінська, 62, 2 поверх) відбудеться відкриття виставки «Фантазії і реальність арт-квілтінгу».

Об'єднавши зусилля всіх людей, кому не байдужа доля спорту та честь Харківської області, ми досягнемо суттєвих результатів у Бразилії в 2016 році. Михайло Добкін

Як зазначив 20 серпня в ході програми «Від влади до громади» голова ХОДА Михайло Добкін, внесок харківської делегації Національної олімпійської збірної в загальнокомандний залік дуже великий. В масштабах України регіон посідає 3 місце після Києва та Дніпропетровська. «Дніпропетровській області ми поступаємося лише тому, що у нас бронзова медаль, а у них срібна. Тим не менш цього результату ми могли б і не мати, якби не об'єднання зусиль всіх тих людей, кому не байдужа доля спорту, кому не байдужа честь Харківської області. Велику кількість фінансових позабюджетних коштів було вкладено в підготовку наших спортсменів, і я дуже радий, що така робота принесла свої плоди. Хоча якщо бути відвертим, на підготовку нашої команди було надто мало часу», - повідомив губернатор.

Повагу до Дня народження своєї держави має відчувати кожен громадянин, який щиро любить свою країну. Михайло Добкін

День Незалежності - це одне з головних свят для кожного українця, - підкреслив 20 серпня в ході програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін. «Повагу до Дня народження своєї держави має відчувати кожен громадянин, який щиро любить свою країну. 24 серпня - це той день, коли громадяни України можуть у черговий раз поміркувати про майбутнє нашої держави, про країну, в якій належить жити їхнім дітям і онукам. Якою буде ця держава - економічно сильною, де в основі основ лежить повага до прав людини, або ж державою, де влада моментально змінює правила після кожних виборів; будемо ми державою, де в головному законодавчому органі відбуватимуться масові бійки, або це буде Верховна Рада, здатна ухвалювати правильні і реальні закони, - це залежить від кожного з нас. Тільки той народ, який уміє пишатися своєю країною, здатний досягати дуже серйозних результатів у побудові економічно сильної держави», - підкреслив глава області.

У цьому році на Харківщині планується відкрити 27 дитячих садків та 42 групи

Про це в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо повідомив голова Харківської ОДА Михайло Добкін. «Будівництво нового дитячого садка - завдання дуже складне, тому що потребує дуже великого фінансування. Близько 12 млн. грн. потрібно для того, щоб побудувати новий типовий дитячий садок. Набагато простіше і дешевше для держави відновлювати ті дитячі садки, які були кинуті або передані для іншого виду діяльності, або відкривати навчально-виховні комплекси у школах. Ми йдемо всіма можливими шляхами, якщо підсумувати все, що ми в цьому році плануємо відкрити, то виходить 27 дитячих садків та 42 групи. Це в сумі більше, ніж ми відкрили торік. Якщо вдасться витримувати такий темп, то я думаю, що протягом 3-5 років можна буде істотно збільшити відсоток забезпечення місцями у дошкільних закладах на всій території Харківської області», - сказав Михайло Добкін.

На Харківщині не буде різкого подорожчання соціальних сортів хліба

Як підкреслив 20 серпня в ході програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін, на Харківщині ціна на соціальні сорти хліба різко підвищуватися не буде. За його словами, цінові можливості хлібопекарів будуть переглянуті найближчим часом. «З лютого 2010 року в Харківській області не піднімалася ціна на соціальні сорти хліба. Так вічно тривати не може. Якщо є подорожчання палива, борошна, то, звичайно, буде й подорожчання хліба, тому, що буде восени - будемо дивитися за новими цінами на врожай. Сьогодні світовий попит на продукцію сільського господарства має дуже серйозну тенденцію до зростання, неврожай, який є у лідерів з експорту зерна у світі, дає певний дефіцит на ринку, і внутрішні ринки не можуть на це не відреагувати. Ми будемо проводити найближчим часом нараду і будемо дивитися, на яку ціну ми зможемо вийти цієї осені. Єдине, що я можу сказати, - якщо і буде зміна ціни, то вона не буде різкою і на тлі зростання заробітної плати і пенсії не вдарить по сімейних бюджетах багатьох родин, які змушені купувати щодня тільки соціальні сорти хліба», - підкреслив глава області.

У цьому році розрахунки з земельних та майнових паїв повинні бути закінчені до середини вересня. Михайло Добкін

«Другий рік урожай дає можливість отримувати стабільний прибуток орендарям. Тому ті, хто дав їм у користування земельні та майнові паї, повинні теж отримувати прибуток. Ми поставили завдання до середини вересня закінчити всі розрахунки. Мало того, ті підприємства, які з року в рік показують стабільну роботу, які проявили себе з кращого боку, які претендують на те, щоб отримати нові додаткові можливості в роботі з новою землею, повинні збільшувати відсоток оплати за майновий та земельний пай: від 3%, які є по області, потрібно переходити до 4%», - сказав в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін.

Тільки тісна співпраця сільського господарства і науки дозволить стабільно збирати високі врожаї

У поточному році аграріям Харківщини, незважаючи на складні погодні умови, вдалося зібрати хороший урожай ранніх зернових, а також добитися рекордно високої якості зерна. Як підкреслив 20 серпня в ході програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін, таких результатів вдалося досягти виключно завдяки тісній співпраці сільського господарства та науки. За словами голови області, в подальшому подібні відносини будуть тільки зміцнюватися. «Ефект від спільної роботи бізнесу, науки і влади перевищує всі очікування. Ми чітко бачимо, що там, де є тісний контакт керівників сільгосппідприємства з наукою, там є результат, а там, де сподіваються тільки на погоду, навіть до жнив не приступали - тому що збирати нічого. Тому, щоб люди в майбутньому не ставилися до землі занадто споживацьки, ми зараз розробляємо законні підстави, щоб земля, яка знаходиться у нераціональних користувачів, переходила в ті структури, які готові вкладати в неї нові технології, достатню кількість фінансів і частинку своєї душі. Тоді все це разом дасть хороший урожай, і ми зможемо в середньому збирати не по 30 - 32 центнери з гектара по озимим культурам, а 40 - 50 і більше», - підкреслив Михайло Добкін.

У цьому році в Харківській області збільшено темпи введення в експлуатацію житла на 61%

Як зазначив в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін, поступово Харківська область досягне темпів та обсягів будівництва 2008 року. «Поступово ми надолужимо колишні показники. За підсумками 6 місяців цього року темпи будівництва склали 161%. Тобто, нам вдалося збільшити темпи введення в експлуатацію на 61%. Тим не менше, я вважаю, що недостатньо сьогодні вводиться в експлуатацію житла, комерційної нерухомості і всього, що вводилося в недалекому 2008 році», - зазначив Михайло Добкін.

У Харківській області в рамках Програми здешевлення іпотечного кредитування укладено 21 договір на суму більше 4 млн. грн.

Сьогодні держава, завдяки соціальним ініціативам Президента України, пропонує дуже вигідні умови здешевлення іпотечного кредиту: 3% річних з можливістю погашати тіло кредиту і відсотки протягом 15 років. Такі умови доступні не в кожній країні, навіть з більш сильною економікою. Про це 20 серпня в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо сказав голова ХОДА Михайло Добкін. «На сьогодні в області вже укладено 21 договір на суму більше 4 млн. грн. Ще близько 300 осіб виявили бажання взяти участь у цій програмі, зараз вони розглядають умови і вибирають ті будинки, в яких вони хотіли б придбати житло в кредит», - сказав він.

Сільське господарство - один з найперспективніших напрямків економіки

Як наголосив в ході програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін, продукція багатьох харківських підприємств користується заслуженим попитом на українському та світовому ринках. Одним з найбільш перспективних напрямків на Харківщині є сільськогосподарська галузь, попит на продукцію якої стабільно зростає. «Кон'юнктура ринку змінюється постійно. На сьогоднішній момент все більш і більш затребуваною є продукція сільського господарства, ми можемо говорити про величезні перспективи України та Харківської області в цьому напрямку. Якщо говорити про якість наших товарів, то, починаючи від продукції промислових підприємств, енергетичного машинобудування і закінчуючи підприємствами харчової промисловості, харківські товари мають дуже високу якість і заслужено користуються підвищеним попитом. Я думаю, що секрет успіху криється в тих людях, які працюють на цій землі, в їх умінні працювати добре і створювати високоякісний продукт», - підкреслив Михайло Добкін.

На Харківщині активно реалізуються інноваційні проекти

Як зазначив 20 серпня в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, проект Технополіс «П'ятихатки» - це вже стабільно працююче підприємство на базі державного підприємства «ФЕД» за участю 2 харківських і 1 бєлгородського вузів. Крім цього, нещодавно відбулося засідання експертної ради, де були затверджені перші 4 напрямки, які сьогодні вже частково реалізуються в рамках українсько-російського технопарку «Слобожанщина».

Парк імені Горького протягом усієї своєї історії був і залишається кращим місцем відпочинку для харків'ян. Михайло Добкін

Як підкреслив голова ХОДА Михайло Добкін, всі роботи в парку імені Горького проведені за європейським зразком, і результат відповідає всім стандартам безпеки. «Там працюватиме 40 новітніх атракціонів, колесо огляду заввишки 58 метрів. На території парку будуть розміщені дитячі майданчики, зони відпочинку для людей різного достатку, і велика кількість цих зон буде абсолютно безкоштовною. Там також є ретрозона для людей похилого віку, пенсіонерів, де кожні вихідні грає духовий оркестр, вони танцюють і співають. Парк імені Горького протягом усієї своєї історії був і залишається кращим місцем відпочинку для харків'ян. 22 серпня Президент України Віктор Янукович подивиться оновлений парк - ми хочемо, щоб він розділив з нами цю радість», - зазначив глава області.

Орендовані землі сільгосппідприємств області, які не здатні забезпечувати ефективне використання, будуть вилучені

В ході наради з питання особливостей посіву озимих культур під урожай 2013 року і оптимізації структури посівних площ в Харківській області директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов наголосив, що детальний аналіз врожайності озимих і ранніх зернових культур показав, що багато сільськогосподарські підприємства області сьогодні вже в стані досить ефективно протистояти різним природним катаклізмам. Разом з тим, чимало й таких, у яких рівень сельхзпроізводітельності вкрай низький.

Харківська область за кількістю завойованих на ХХХ літніх Олімпійських іграх медалей посідає третє місце в Україні

У ході ХХХ літніх Олімпійських ігор в Лондоні харківські спортсмени принесли для національної збірної одну золоту і одну бронзову медалі. Завдяки таким показникам Харківщина посідає третє місце в країні за кількістю медалей, завойованих на Олімпіаді. Про це сьогодні під час брифінгу за підсумками засідання виконавчого комітету Харківської обласного відділення національного олімпійського комітету України із спортсменами і тренерами учасниками ХХХ літніх Олімпійських ігор в Лондоні повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації, голова Харківського обласного відділення національного олімпійського комітету України Михайло Добкін.

У 2012-2013 сільськогосподарському році Харківська область має можливість зайняти гідне місце в світовому виробництві зерна

Про це на нараді з питання особливостей посіву озимих культур під урожай 2013 року і оптимізації структури посівних площ в Харківській області повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов.

Спортсменам на Харківщині і в подальшому буде надаватися максимальна фінансова підтримка

У Харківській області приділяється особлива увага розвитку спорту і, зокрема, фінансовій підтримці спортсменів, які представляють регіон на світовій арені. Надалі ці питання також будуть залишатися в списку пріоритетів обласної влади, - наголосив сьогодні під час брифінгу за підсумками засідання виконавчого комітету Харківської обласного відділення національного олімпійського комітету України із спортсменами і тренерами учасниками ХХХ літніх Олімпійських ігор в Лондоні голова Харківської обласної державної адміністрації, голова Харківської обласного відділення національного олімпійського комітету України Михайло Добкін.

На Всеукраїнському конкурсі фольклорних колективів у Сорочинцях Харківщина посіла почесні призові місця

Творчі колективи Харківської області вже багато років беруть участь у Фестивалі народної творчості та у Всеукраїнському конкурсі фольклорних колективів, що відбуваються в межах Національного Сорочинського ярмарку на Полтавщині. Цього року Слобожанщину представили гурти Первомайського та Чугуївського районів. 14 -19 серпня на фестивальній сцені ярмарку також виступали художні колективи з Херсонської, Житомирської, Дніпропетровської, Черкаської, Луганської, Запорізької, Вінницької, Чернігівської, Полтавської та інших областей України, а також з Росії, Азербайджану та Польщі.

Архів документів