Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Урочистості з нагоди 199-річчя з дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні в місті Каневі відбудуться урочисті заходи з нагоди 199 річниці з дня народження Тараса Шевченка. В урочистостях братиме участь офіційна делегація Харківської облдержадміністрації на чолі з заступником голови облдержадміністрації Ігорем Шурмою. До складу делегації входять переможці регіонального конкурсу читців «Вічне слово Кобзаря», IV Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням «Об’єднаймося ж, брати мої!».

Чехи і українці здійснили піший похід, присвячений пам'яті загиблих в Битві під Соколове

8 березня ввечорі з пл. Повстання в Харкові стартував похід пам'яті на честь загиблих в Битві під с. Соколове під час Великої Вітчизняної війни. У ньому взяли участь реконструктори з Чеської Республіки та України, представники громадських та ветеранських організацій, а також техніка. Битва при Соколове тривала з 8 по 13 березня 1943 року. У ній крім радянських військ брав участь 1-й чехословацький окремий піхотний батальйон, що став першим чехословацьким підрозділом, який вступив у бій з німецькими військами в ході Другої Світової війни. У підпорядкуванні у командира батальйону Людвіга Свободи було 350 осіб, за результатами битви 86 з яких було вбито, 114 – поранено, 20 потрапило в полон.

Події дня

Сегодня, 9 березня, о 9:00 біля пам’ятника Т.Г. Шевченку (м. Харків, вул. Сумська) відбудуться урочисті заходи, присвячені дню народження великого українського поета та письменника Т.Г. Шевченка; 9 березня відбудуться урочистості з нагоди відзначення 70-річчя від дня битв з німецько-фашистськими загарбниками під с. Таранівка та с. Соколове. У той же день відбудеться масштабна реконструкція Битви за Соколове. Збір журналістів, акредитованих для висвітлення цього заходу, о 10:30 біля Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості (вул. Сумська, 37).

Відбувся мітинг, присвячений пам'яті загиблих воїнів

Мітинг відбувся біля братської могили жертв фашизму 1943 року на вулиці Галана. У ньому брали участь представники Міністерства оборони Чехії, парламенту та інших організацій. Пам'ять героїв вшанували військовим салютом, до братської могили поклали квіти. Також представники делегації Чеської Республіки сьогодні поклали квіти до меморіальної дошки у провулку Шота Руставелі, 10, де був розташований штаб Чехословацького окремого батальйону під командуванням Людвіга Свободи і до меморіальної дошки командира роти 1-го Чехословацького окремого піхотного батальйону Отакара Яроша.

У 2012 році 802 дитини були влаштовані до сімейних форм виховання

В Україні чинне законодавство стоїть на боці дитини. Цьому сприяють закони, які ухвалені і працюють. Як наслідок, протягом лише минулого року 802 дитини у Харківській області були влаштовані у сімейні форми виховання. «Для нас важливий не лише показник, а все ж таки доля конкретної дитини, яка вирішена з урахуванням її індивідуальних потреб. Тому в області пріоритет віддається в першу чергу усиновленню дитини. В минулому році 144 дитини знайшли батьків, 486 дітей пішли в сімей опікунів. Минулий рік став знаменним в тому розумінні, що в березні Президентом України були оголошені соціальні ініціативи, за якими місцевим органам влади необхідно було ініціювати та активізувати роботу з точки зору влаштування дітей до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Саме в минулому році 177 дітей поповнили такі сімейні форми виховання», - сказала Тетяна Печерських.

Більше 300 дітей із сімейних форм виховання обстежено спеціалістами Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України

Начальник служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських в ефірі програми «Час влади» зазначила, що за результатами медичних обстежень в Харківській області визнана здоровою лише кожна 3 дитина. Саме тому Харківською обласною державною адміністрацією було вжито заходів, необхідних для того, щоб провести обстеження кожної дитини, яка виховується в прийомних сім’ях або дитячих будинках сімейного типу. «За минулий рік і початок цього року ми обстежили вже більше 300 дітей в Інституті охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України, - підкреслила Тетяна Печерських. - Якщо в процесі обстеження у дитини виявляється будь-яка хвороба, завжди є можливість її пролікувати. Якщо за медичними показниками дитині потрібне більш глибоке обстеження, наприклад, комп’ютерна томографія, це теж робиться. Усі ці процедури безкоштовні».    

Соціальними працівниками обстежена практично кожна сім’я Харківщини, де виховують дітей

Сьогодні достатньо високий рівень обстеження соціальними працівниками сімей, де виховують дітей – на рівні кожної громади обстежена практично кожна сім’я. Про це повідомила в ефірі програми обласного телебачення «Час влади» начальник Служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських. За її словами, це означає, що вже виявлені ті сім’ї, які потребують допомоги, і це не обов’язково ті, де батьки не виконують свої обов’язки. «Перші ознаки сімейного неблагополуччя – коли батьки втрачають роботу, факти, коли дитина прийшла до школи або дитячого садку голодною, дитина неохайна. Це ті моменти, які нас наштовхують на необхідність обстежити певну сім’ю. Наступний крок – це діагностування цих причин і остаточне ухвалення рішення про те, яка допомога необхідна цій сім’ї. Інколи це порада, інколи – невелика матеріальна допомога, але вони потребують цього своєчасно, а не тоді, коли неблагополуччя досягло того ступеня, коли потрібно вирішувати питання про позбавлення батьківських прав», – зазначила Тетяна Печерських.

В цьому році Харківщина отримала 40 млн. грн. державної соціальної допомоги на утримання дітей у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу

Про це в ефірі програми «Час влади» на обласному телебаченні розповіла начальник служби у справах дітей Харківської ОДА Тетяна Печерських. «Якщо говорити про підтримку дитини в сімейних формах виховання, ми жодного разу не відчували нестачі коштів, оскільки область отримує соціальну допомогу на утримання дітей у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу від держави. При чому цих коштів достатньо, щоб дійсно утримувати дитину і виховувати її на належному рівні. В минулому році область отримала 31 млн. грн., в цьому році – 40 млн. грн.», - сказала вона.

Події дня

Сьогодні, 8 березня, о 18:00 на пл. Повстання (м. Харків) розпочнеться похід пам'яті на честь загиблих в Битві за Соколове; У суботу, 9 березня, о 9:00 біля пам’ятника Т.Г. Шевченку (м. Харків, вул. Сумська) відбудуться урочисті заходи, присвячені дню народження великого українського поета та письменника Т.Г. Шевченка

Кращих землевпорядників Харківщини відзначили особливими нагородами

З нагоди Дня землевпорядника Харківська обласна державна адміністрація та Харківська обласна рада відзначили нагородами видатних землевпорядників Харківщини. Сьогодні, 7 березня, в урочистій обстановці заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Сапронов та голова комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування Сергій Овчаренко вручили державні нагороди за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі земельних відносин та високий професіоналізм кращим представникам земельної сфери.

Михайло Добкін привітав харківських жінок з присвоєнням високих державних нагород

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін привітав почесного президента Всеукраїнського благодійного фонду «З добром до людей», секретаря постійної комісії Харківської обласної ради Тетяну Біловол, Чугуївського міського голову Галину Мінаєву та завідувача підприємством громадського харчування товариства «Національ» Вікторію Морозову із нагородженням орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, а також головного лікаря КЗОЗ «Харківський обласний клінічний перинатальний центр» Нану Пасієшвілі з присвоєнням почесного звання «Заслужений лікар України». Губернатор передав свої найщиріші вітання та зазначив, що нагороди є визнанням вагомого внеску харківських жінок у соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України та вітчизняну медицину.

Харківські жінки відзначені державними нагородами з нагоди Міжнародного жіночого дня

З нагоди Міжнародного жіночого дня Президент України Віктор Янукович відзначив державними нагородами України жінок Харківщини. Указом Президента України № 122/2013 за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі професійні здобутки та багаторічну сумлінну працю нагороджені орденом княгині Ольги ІІІ ступеня почесний президент Всеукраїнського благодійного фонду «З добром до людей», секретар постійної комісії Харківської обласної ради Тетяна Біловол, Чугуївський міський голова Галина Мінаєва та завідувач підприємства громадського харчування товариства «Національ» Вікторія Морозова. Почесне звання «Заслужений лікар України» присвоєно головному лікареві комунального закладу охорони здоров’я «Харківський обласний клінічний перинатальний центр» Нані Пасієшвілі.

Обласні протитуберкульозні заклади будуть оснащені новітнім обладнанням, яке дозволяє встановлювати діагноз протягом 2 годин

В обласних протитуберкульозних лікувальних закладах в цьому році буде встановлене новітнє лабораторне та діагностичне обладнання експертного класу. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. «Нове обладнання дозволяє встановлювати діагноз протягом 2 годин. До 2011 року в області діагноз встановлювався протягом 60 днів. Потім було закуплене обладнання, яке скоротило цей час у 15 разів – до 4 днів. Тепер же діагноз буде встановлюватися в максимально короткі терміни», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Споживачі області розрахувалися за надані з початку 2013 року послуги водопостачання та водовідведення на 88,3%

Станом на 7 березня рівень розрахунків споживачів області за надані з початку 2013 року послуги водопостачання та водовідведення склав 88,3%, у т.ч. населення – 96,1%, установ, які фінансуються з державного бюджету – 56,6%, з місцевих бюджетів – 74,3%, інших споживачів – 83,3%. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. Заборгованість населення склала 2,7 млн. грн., в т.ч. м. Харкова – 2,3 млн. грн., установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, – 1,9 млн. грн., в т.ч. м. Харкова – 1,6 млн. грн., з державного бюджету – 4,2 млн. грн., в т.ч. м. Харкова – 4,0 млн. грн., госпрозрахункових споживачів – 7,2 млн. грн., в т.ч. м. Харкова – 7,2 млн. грн.

Збільшено обсяг фінансування на харчування та лікування пацієнтів Обласного диспансеру радіаційного захисту

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, на 2013 рік з обласного бюджету додатково виділено 500 тис. грн. на лікування та харчування пацієнтів Обласного диспансеру радіаційного захисту. Це дозволить збільшити обсяг фінансування на харчування до 30 грн. на людину на добу, лікування – до 31 грн. на людину на добу. Крім того, 100 тис. грн. виділено на надання стоматологічної допомоги у диспансері. «Процедура зубопротезування для чорнобильців надається в Обласній стоматологічній поліклініці, а на базі диспансеру пацієнти проходять терапевтичне лікування», - підкреслив Ігор Шурма.

Рівень розрахунків споживачів області за надані в опалювальному періоді 2012/2013 років послуги теплопостачання становить 74,3%

З початку опалювального періоду 2012/2013 років станом на 7 березня рівень розрахунків споживачів області за надані послуги теплопостачання склав 74,3%, у т.ч. населення – 71,0%, установ, які фінансуються з державного бюджету – 75,7%, з місцевих бюджетів – 73,1%, інших споживачів – 92,6%. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. Заборгованість населення склала 232,4 млн. грн., в т.ч. по м. Харкову – 212,8 млн. грн., установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, – 90,8 млн. грн., в т.ч. м. Харків – 75,1 млн. грн., з державного бюджету – 48,6 млн. грн., в т.ч. м. Харкова – 39,6 млн. грн., госпрозрахункових споживачів – 16,9 млн. грн., в т.ч. м. Харків – 12,0 млн. грн.

Хід опалювального сезону 2012/2013 років у Нововодолазькому районі

Станом на 7 березня в Нововодолазькому районі працює 13 котельних (100%), опалюються усі об’єкти соціальної сфери (81 заклад – 100%): 21 дитячий заклад, 25 шкіл та 35 лікувальних закладів. Житлові будинки обладнані індивідуальним опаленням, централізоване теплопостачання відсутнє. З метою реагування на випадок виникнення аварійних ситуацій на комунальних підприємствах Нововодолазьського району працюють диспетчерські служби: Нововодолазьке комунальне підприємство теплових мереж – телефон (05740) 4-33-51, Нововодолазьке водоканалізаційне підприємство – телефон (05740) 4-23-78.

В ХГУ «НУА» будуть підбиті підсумки XIХ генеалогічного конкурсу «Історія моєї родини»

7 березня в 17:45 в Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія» будуть підбиті підсумки XIХ генеалогічного конкурсу «Історія моєї родини». У конкурсі традиційно беруть участь учні, студенти та їхні батьки. У цьому році на конкурс було представлено близько 200 робіт за номінаціями: «генеалогічне древо», «реліквія в моїй родині», «забута фотографія», «Велика Вітчизняна війна в історії моєї родини», «служіння Батьківщині і обов'язку», «Харків в історії моєї родини». Головна номінація XIХ конкурсу – «Традиції в моїй родині». У конкурсі 2013 представлені цікаві дослідницькі роботи, головна мета яких – вивчення історії родини, пошук невідомих сторінок і подій.

В Обласній сувенірній лавці «Слобожанський сувенір» відбудеться подвійний майстер-клас

7 березня о 16.00 в Обласній сувенірній лавці «Слобожанський сувенір» (Держпром, 4 під’їзд, 1 поверх) відбудеться подвійний майстер-клас. Народні майстри, подружжя Бібич Інна та Юрій продемонструють свою майстерність декоративного розпису та різьбярства. У крамниці представлені власноруч виготовлені ними розписні дерев'яні тарілки, свічники, шкатулки і скрині. Також тут можна ознайомитися з виробами інших майстрів Харківської області, серед яких дерев'яні вироби, картини, ікони, вишивки, рушники, вишиті сорочки, вироби з бісеру та багато іншого. Сувенірна лавка «Слобожанський сувенір» працює по буднях з 10.00 до 18.00.

Стан доріг у Харківській області

За інформацією Служби автомобільних доріг у Харківській області, протягом доби на автошляхах області працювало 59 одиниць техніки та 94 дорожніх робітників. Станом на ранок 7 березня проїзд автотранспорту по всіх дорогах загального користування в Харківській області забезпечений.

Події дня (доповнено)

Сьогодні, 7 березня, о 12:00 у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України (м. Харків, пр-т Московський, 75) відбудеться відеоконференція на тему: «Функціонування системи державної реєстрації прав на нерухоме майно: перші результати»; о 16:00 в Обласній сувенірній лавці «Слобожанський сувенір» (Держпром, 4 під’їзд, 1 поверх) відбудеться майстер-клас народних майстрів Інни і Юрія Бибич з майстерності декоративного розпису та різьби; о 17:45  в Харківському гуманітарному університеті «Народна українська академія» (вул. Лермонтовська, 27) будуть підведені підсумки XIХ генеалогічного конкурсу «Історія моєї родини».

Дорогі наші жінки!

Вас називають слабкою статтю. Насправді ж лише поруч з вами ми стаємо сильнішими. До цього нас спонукають ваша неповторна краса і неперевершений талант розвивати в чоловіках кращі якості, мудрість і терпіння, талант любити і прощати, уміння розділити радість і печаль. Все краще в світі – від вас. Міжнародний жіночий день – чудова нагода подякувати вам за радість і любов, за ніжність і тепло, за красу і досконалість. Хай свято весни принесе вам щастя і натхнення. Будьте завжди прекрасні і кохані. Голова Харківської обласної державної адміністрації                                                                                         Михайло Добкін

Напередодні 8 березня в салоні «Смальта» відкрилася виставка живопису харківської художниці Наталії Петрової

Сьогодні в художньому салоні «Смальта» відкрилася виставка живопису Наталії Петрової «Квіти для свята». На виставці представлено близько 40 робіт з колекції родичів художниці. Начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич передала організаторам заходу вітання від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна та висловила величезну подяку родині художниці за те, що дозволила жителям міста побачити ці роботи. «Напевно, непросто так гостро побачити, оцінити та передати навколишній світ, як це може жінка. Я впевнена, що жоден відвідувач цієї виставки не залишиться байдужим, і кожен знайде в цих полотнах щось для себе, складе власне враження про роботи цього майстра. Мені дуже приємно, що в салоні проводяться такі зустрічі, і напередодні 8 березня картини нашої співвітчизниці Наталії Петрової зможуть побачити харків'яни і гості нашого міста. Будь-яке відкриття виставки в салоні «Смальта» – це завжди свято. І тепер я точно знаю, що в Харків прийшла справжня весна», – зазначила Вікторія Маренич. 

Сімейні форми виховання створюють оптимальні умови для розвитку дітей

Сьогодні відбувся прес-тур у Харківське приватне дитяче містечко «Отрадне». У містечку знаходиться два дитячих будинки сімейного типу, в кожному з яких живе по 10 дітей, а також невеликий інтернат на 10 вихованців. У «Отрадному» великі родини Тетяни Старченко та подружжя Шелупець живуть в просторих будинках, в яких створені всі умови для комфортного проживання. Для дітей обладнано спортивний майданчик та закуплено необхідний інвентар для занять спортом, щодня проводяться заняття в різноманітних гуртках та секціях. У школу дітей возить спеціальний автобус.

Інформація про транспортне сполучення до с. Соколове, де 9 березня відбудеться реконструкція битви за цей населений пункт

До с. Соколове можна дістатись з м. Харкова: приміським автобусним маршрутом №1660 Харків диспетчерський пункт) «Холодна Гора» - Соколове з часом відправлення о 7 год. 40 хв., 11 год. 15 хв.,14 год.15 хв.,17 год. 20 хв., 21 год. 00 хв. З м. Зміїв: приміським автобусним маршрутом №1329 Зміїв (АС) - Соколове з часом відправлення о 6 год. 00 хв., 9 год. 30 хв.,10 год. 55 хв.,17 год. 45 хв.; приміським автобусним маршрутом №1321 Зміїв (АС) - Мерефа з часом відправлення о 5 год. 20 хв.,7 год. 10 хв.,14 год. 20 хв.,16 год. 00 хв.; З сел. Мерефа: приміським автобусним маршрутом №1321 Зміїв (АС) - Мерефа з часом відправлення о 7 год. 10 хв., 9 год. 30 хв.,17 год. 30 хв.

Затверджено новий титул будівництва харківської станції метро «Перемога»

Сьогодні під час засідання Кабінету Міністрів України було затверджено новий титул будівництва станції метро "Перемога" в місті Харків. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, який взяв участь у засіданні. За його словами, за підсумками засідання Прем'єр-міністр України Микола Азаров дав доручення Міністерству фінансів вишукати гроші на будівництво станції харківського метрополітену.

Інформація про індекс інфляції по Україні у лютому 2013 року

За інформацією Головного управління статистики в Харківській області індекс інфляції по Україні у лютому 2013 року склав 99,9%. Інформація розміщена на автовідповідачі 050-3000-575.

Харківський обласний центр туризму планує відкриття інформаційного пункту у Франції

На запрошення Культурно-інформаційного центру Посольства України у Франції представники Харківського обласного центру туризму відвідали Париж, де презентували туристичний потенціал Харківської області. За підсумками переговорів, в червні 2013 року між організаціями буде підписано договір про співпрацю. В рамках даного договору на базі культурного центру Посольства України у Франції представниками Харківського обласного центру туризму буде відкритий туристсько-інформаційний пункт, а також філія Обласної сувенірної крамниці, де буде представлено роботи слобожанських ремісників.

Хід опалювального сезону 2012/2013 років у Лозівському районі

Станом на 6 березня в Лозівському районі в роботі 8 котельних (100%), опалюються усі 75 об’єктів соціальної сфери): 24 школи, 17 дитячих та 34 лікувальних заклади. До централізованого теплопостачання підключено 52 житлових будинки (100%). З метою реагування на випадок виникнення аварійних ситуацій на комунальному підприємстві «Тепловодосервіс» Лозівського району працює диспетчерська служба, телефон (05745) 6-73-51.

Діти, які влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, не підлягають іноземному усиновленню

У відповідності до чинного законодавства, не підлягають іноземному усиновленню діти, які влаштовані в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Про це повідомила в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» начальник Служби у справах дітей Харківської ОДА Тетяна Печерських. «Українська дитина виходить у відкритий банк даних, тобто, може бути усиновлена ​​іноземцями, тільки після року перебування на місцевому обліку, коли вона відкрита лише для усиновлення громадянами України. У зв'язку з цим у межах цього строку потрібно діяти, щоб в першу чергу влаштувати дитину в українську родину. Але деякі діти мають право дострокового виходу в базу даних – ті, у яких є певні захворювання. Це хвороба Дауна, відсутність кінцівок і хвороби, які затверджені списком Міністерства охорони здоров'я і дають право дитині на першочерговий вихід у відкриту базу», – зазначила вона.

Архів документів