Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Події дня

Сьогодні, 2 жовтня, об 11:00 в Харківському національному університеті радіоелектроники (пр. Леніна, 14) відбудеться зустріч в.о. ректора ХНУРЕ Наталії Лісної з Почесным консулом України в м. Ізмір (Турецька Республіка) паном Хікметом Четіном Гюверджіном для обговорення співпраці в галузі освіти і культури; Збір преси о 10.45 біля входу до університету; о 15:00 у Палаці студентів Національної юридичної академії України ім.Ярослава Мудрого (вул.Пушкінська, 88) почнуться урочистості до Дня працівників освіти; о 16:00 у Держпромі (пл. Свободи, 5, 2 під'їзд, 2 поверх, залаf засідань) відбудеться безкоштовний семінар для підприємців на тему: «Роз'яснення нововведень у законодавстві пожежної та техногенної безпеки».

В новому навчальному році заплановано збільшити відсоток охоплення дітей дошкільною освітою

Сьогодні на розширеному засіданні Харківського регіонального Комітету з економічних реформ були розглянуті питання щодо поліпшення матеріально-технічного стану сфери освіти в Харківській області. Голова ХОДА Михайло Добкін зазначив, що в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України «Кожній дитині – всебічний розвиток» в Харківській області на новий навчальний рік заплановано збільшити відсоток охоплення дошкільною освітою в області за допомогою розширення мережі дошкільних навчальних закладів, відкриття нових груп, будівництва нових дитячих садків в області.

Підвищення рівня соціального забезпечення людей похилого віку - одне з головних завдань влади. Віктор Янукович

Підвищення рівня соціального забезпечення людей похилого віку є одним з основних завдань держави, наголошує Президент України Віктор Янукович. «Люди похилого віку - це люди, які своєю працею заробили на старість для того, щоб мати можливість якісного життя. І наш борг перед ними буде завжди. Ми добре розуміємо, що можливості держави сьогодні ще не такі, як ми хотіли б. І кожного разу, коли ми піднімаємо це питання - а ми про це говоримо дуже часто - ми завжди ставимо завдання підвищити рівень соціального захисту людей похилого віку», - сказав Глава держави під час спілкування з представниками ЗМІ у Львівській області.

Одне з основних завдань влади – наблизити якість освіти в області до рівня провідних міських шкіл. Михайло Добкін

Сьогодні на розширеному засіданні Харківського регіонального Комітету з економічних реформ голова ХОДА Михайло Добкін розповів, що на Харківщині в сфері шкільної освіти будуть створені умови рівного доступу до навчально-виховному процесу. Зокрема, для безпечного підвезення дітей у 2014 році планується оновлення транспортного складу шкільних автобусів. Також найближчим часом буде вирішено питання про масове переведення навчальних закладів на альтернативні види палива, завершено обладнання внутрішніми санвузлами і забезпечений 100% доступ до Інтернету в школах області.

На Харківщині динамічно ведеться робота з реалізації Державної цільової програми «Шкільний автобус»

Про це повідомив на засіданні Харківського регіонального Комітету з економічних реформ заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін. За його словами, в 2010-2013 роках придбано 95 шкільних автобусів на суму більше 33,3 млн. грн. З них придбання 73 автобусів профінансовано з коштів державного бюджету, 18 - обласного бюджету, 4 - районних бюджетів. У 2014 році за кошти державного бюджету необхідно замінити 22 шкільні автобуси з великим фізичним зносом і 10 одиниць орендованого транспорту.

В 2013 році для поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів області з бюджетів усіх рівнів було виділено понад 56 млн. грн.

Підготовка навчальних закладів області до нового навчального 2013/2014 року базувалася на соціальних ініціативах Президента України. Про це повідомив в ході розширеного засідання Харківського регіонального Комітету з економічних реформ у с. Коробочкине Чугуївського району заступник голови ХОДА Євген Савін. «Завдяки єдиним економічним підходам обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, міських, сільських та селищних рад у 2013 році для поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів області з бюджетів усіх рівнів виділено понад 56 млн. грн. З них державного бюджету – 2,31 млн. грн.; обласного бюджету – 17,79 млн. грн.; місцевого – 36,52 млн. грн.», – повідомив Євген Савін.

На Харківщині практично завершено облаштування внутрішніх санвузлів у сільських школах області

Як зазанчив на засіданні Харківського регіонального Комітету з економічних реформ заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, одним з найважливіших напрямів поліпшення умов перебування школярів у сільських школах області є облаштування в установах внутрішніх санвузлів.  «На початок 2010 року в області існувала потреба в облаштуванні внутрішніх туалетів у 230 навчальних закладах. За період з 2010 по 2012 роки завдяки акумуляції коштів з усіх джерел в області було влаштовано 48 внутрішніх туалетів в 17 районах і 2 містах на загальну суму 5,4 млн. грн. У 2013 році на здійснення заходів з облаштування внутрішніми туалетами 182 навчальних закладах виділено 16,6 млн. грн., з них 9 млн. грн. кошти обласного бюджету, 7,6 млн. грн. з районних бюджетів та спонсорські кошти. Сума коштів, передбачених на зазначені цілі в цьому році, в 3 рази більше, ніж за попередні три роки», – зазначив він.

Харківщина посідає 6 місце серед регіонів України за охопленням дітей дошкільною освітою

«На підставі трьох показників оцінки діяльності дошкільної освіти визначається рейтинг нашої області серед регіонів України. Показник охоплення дошкільною освітою дітей від 3 до 6 років – 97%. По Україні цей показник становить 90,3%, 6 місце серед регіонів України. Прогнозований показник на 2013/2014 навчальний рік – 97,2 %», – зазначив у своїй доповіді на засіданні Харківського регіонального Комітету з економічних реформ заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін.

У Харківській області відкривають та відновлюють дитячі садки та групи в них

Про це розповів у ході розширеного засідання Харківського регіонального Комітету з економічних реформ у с. Коробочкине Чугуївського району заступник голови ХОДА Євген Савін. За його словами, новими соціальними ініціативами Президента України окремо виділено блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини, а також отримання якісної дошкільної освіти - це один з ключових елементів соціалізації дитини. «Завдання влади - забезпечити гарантований доступ дітей до дитячих садків. Це можливо у разі створення нових дошкільних установ, відкриття додаткових груп в існуючих установах, повернення в систему дошкільної освіти будівель дитячих садів, які використовувалися не за призначенням. У регіоні постійно триває процес відкриття та відновлення дитячих садків і груп в них. За останні три роки створено 8611 місць у дошкільних навчальних закладах області», - повідомив він.

Харківський Фонд підтримки молодих дарувань оголошує про початок конкурсу на стипендії Фонду 2014 року

У конкурсі можуть брати участь учні харківських шкіл і вузів, які мають високі результати в точних, природничих, гуманітарних науках, літературі, мистецтві, спорті, підтверджені результатами в конкурсах міжнародного та всеукраїнського рівнів.    Для участі в конкурсі необхідно надати: ксерокопії нагород, друкованих робіт та інших матеріалів, що характеризують досягнення претендента, а також 2 рекомендації. Одна з них за підписом керівника навчального закладу, або одну рекомендацію за двома підписами. Для музикантів до документів необхідно докладати буклет конкурсу (повертається).

Необхідно окреслити завдання кожного органу влади для максимально успішного реформування освітньої системи регіону

Сьогодні у с. Коробочкине Чугуївського району відбувається розширене засідання Харківського регіонального Комітету з економічних реформ. У ньому беруть участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Євген Савін, члени Комітету, голови РДА, мери міст обласного значення, працівники сфери освіти. Михайло Добкін зазначив, що на засіданні буде приділено увагу такому розділу програми «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» як «Реформи у сфері освіти», зокрема, доступність освіти, удосконалення системи управління освітою, ефективність системи фінансування.

Наш обов'язок - зробити все, аби прояви фашизму, расизму та нетерпимості були викоренені з нашого життя назавжди. Михайло Добкін

Про це сьогодні сказав голова ХОДА Михайло Добкін у с.Гатище Вовчанського району після урочистої церемонії перепоховання останків загиблих радянських воїнів з неврахованого поховання до Братської могили. Він підкреслив, що робота, яка проводиться в Харківській області з перепоховання воїнів-визволителів Харківщини не припиняється.

На Харківщині відбулися урочистості, присвячені Міжнародному дню людей похилого віку та Дню ветерана

Сьогодні в Харківському академічному українському драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка відбулися урочистості, присвячені Міжнародному дню людей похилого віку та Дню ветерана. У них взяли участь заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, заступник голови Ради ХОО ветеранів України Володимир Гриневич, Герої Соціалістичної праці, кавалери Орденів Трудової Слави, ветерани війни та праці, «Діти війни», активісти ветеранського руху.

У дитячому садку «Дзвіночок» села Вовчанські Хутори відкрито другу групу для малюків

Сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та заступник голови ХОДА Євген Савін взяли участь в урочистостях з нагоди відкриття другої групи Вовчансько-Хутірського ясла-садка «Дзвіночок» Вовчанського району. У святкуванні взяли участь батьки малюків, вихованці, учні, мешканці села. "Шановні земляки! Я впевнений, що ця радісна подія, насамперед, додасть вам гарного настрою, тому що тут ваші дітки будуть відчувати себе затишно і безпечно. І найголовніше, будуть знаходиться під постійною увагою педагогів і вихователів. А батьки зможуть планувати свій час так, щоб максимально займатися забезпеченням своїх сімей", - звернувся до присутніх Михайло Добкін.

У Гатищенському НВК відкрито групу для дошкільнят

На Харківщині продовжується виконання завдання Президента України щодо розширення мережі дошкільних навчальних закладів. Сьогодні під час робочої поїздки до Вовчанського району голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та заступник голови ХОДА Євген Савін взяли участь у відкритті дошкільного підрозділу Гатищенського навчально-виховного комплексу. Дитячий садок розташований в типовій школі. Для дошкільної групи відокремлено частину приміщення з окремим входом, яка має ігрову, спальну, гігієнічну кімнати, роздягальню. Облаштовані кабінет медичної сестри і пральня. Придбано технологічне обладнання, меблі, м’який інвентар, посуд.

У Вовчанську відбулося перепоховання загиблих радянських воїнів

Сьогодні у с. Гатище Вовчанського району відбулося перепоховання останків загиблих радянських воїнів з неврахованого поховання в Братську могилу. У церемонії перепоховання взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Євген Савін, голова районної ветеранської організації Іван Зарубін, ветерани та місцеві жителі.

Хід осінньо-польових робіт в Харківській області станом на 1 жовтня

За оперативною інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР, станом на 1 жовтня всього по області посіяно озимих культур на площі 196,696 тис. га (40 % від запланованої площі). Озимої пшениці посіяно 193,420 тис. га, ячменю – 411 га, жита – 2865 га.

На утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2013 році області було виділено понад 40 млн. грн.

Про це повідомила в ході прес-туру регіональних ЗМІ в дитячий будинок сімейного типу, який знаходиться в смт Пісочин, начальник служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських. «Утримання дитини у прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу забезпечується державою, на ці цілі область отримує субвенцію, на цей рік – 40 млн. 300 тис. грн. Досить велика сума. Вона розподіляється між містами і районами Харківщини згідно з рішенням сесії обласної ради. На дитину до 6 років виплачується 1914 грн. на місяць, від 6 до 18 або 23 років – прожитковий мінімум, 2420 грн. на місяць. Крім цього, прийомні батьки та батьки-вихователі в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу отримують 35% від тієї суми, яка виплачується на дитину. Дохід прийомної сім'ї має становити не менше 1,5 прожиткових мінімумів, в дитячих будинках сімейного типу – не менше 5 прожиткових мінімумів на батьків», – заявила вона.

У Харківській області функціонує 75 дитячих будинків сімейного типу

Про це повідомила в ході прес-туру регіональних ЗМІ до дитячого будинку сімейного типу, який знаходиться в смт Пісочин, начальник служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських. Тут у сім'ї проживає 1 рідна дочка і 10 прийомних дітей. За її словами, на сьогоднішній день в Харківській області окрім 75 дитячих будинків сімейного типу створено 316 прийомних сімей. Всього у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях виховується 1037 дітей. Дітей влаштовують у сім'ї практично кожен день.

Команда Харкова посіла І загальнокомандне місце на міжнародних змаганнях серед інвалідів в Хорватії

26-29 серпня 2013 року в м. Пула (Хорватія) відбулись 53-ті міжнародні змагання серед інвалідів. В змаганнях брали участь 17 команд з 10 країн світу – Австрії, Польщі, Німеччини, Угорщини, Чехії, Чорногорії, Хорватії, Румунії, Словенії і України, яка була представлена вихованцями Харківської громадської спортивної організації інвалідів «Афродіта». До складу команди увійшли Іван Росташ, Володимир Пушкар, Іван Губанов, Євген Шихов, Марія Удачина, Анатолій Мірошниченко, Юрій Філатов, Артем Сухоруков.

Сьогодні в Харківській області розпочинається опалювальний сезон

Згідно з розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, у зв’язку зі зниженням середньодобової температури зовнішнього повітря до +8 градусів і нижче, організаціям і підприємствам, що знаходяться у сфері управління ХОДА, надано дозвіл розпочати опалювальний сезон. Як повідомив перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, в першу чергу теплопостачанням будуть забезпечені школи, лікарні, дитячі садки, геріатричні пансіонати та інші заклади побутового і соціально-культурного призначення. Потім поступово буде включено опалення у житлових будинках. Завершити підключення споживачів планується протягом 14 днів.

Події дня

Сьогодні, 1 жовтня, о 12:00 у Харківському академічному українському драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка (вул.Сумська, 9) відбудуться урочистості, присвячені Міжнародному дню людей похилого віку та Дню ветерана; в 16.00 в Держпромі (3 під'їзд, 5 поверх), у залі засідань Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації відбудеться перше заняття курсу підвищення кваліфікації для суб'єктів господарювання на тему: «Процедура реєстрації як суб'єкта господарювання».

103 дитини усиновлено протягом року в Харківській області

Про це сьогодні на прес-конференції розповіла начальник служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських. За її словами, 91 дитина усиновлена громадянами України, 12 дітей усиновлено громадянами інших держав. За віковою категорією громадяни України всиновлюють дітей переважно до 5 років. «39 дітей усиновлено до року, 27 дітей усиновлено у віці 1-2 роки, 21 дитина у віці 3-5 років, 6 дітей у віці 6-10 років, 10 дітей у віці 11-17 років. Із 12 дітей, які всиновлені громадянами інших держав, в більшості, це громадяни США, Франції, Італії», - повідомила Тетяна Печерських. 

На Харківщині на базі будинків дитини працюють групи медико-соціальної реабілітації

Сьогодні на прес-конференції на тему: «Реалізація в регіоні завдань Глави держави щодо розвитку національного усиновлення та сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики соціального сирітства» начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Тетяна Печерських зазначила, що на території Харківській області працюють 27 державних закладів, в яких перебувають діти з особливими потребами.

Харківщина повністю готова до початку опалювального сезону

«Готовність Харківської області до опалювального сезону становить 100%. Розпорядження про початок опалювального сезону з 1 жовтня вже розміщено на сайті облдержадміністрації. До цього моменту включені 21% дитячих садків, 16% шкіл та 8,5% лікарень. Підключення триває, і до кінця тижня Харківська область значно просунеться в цьому питанні», – зазначив у ході Всеукраїнської селекторної наради з питань підготовки до опалювального сезону голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

Протягом жовтня для суб’єктів господарювання будуть проводитися курси підвищення кваліфікації

1 жовтня о 16.00 відбудеться перше заняття курсу підвищення кваліфікації для суб’єктів господарювання на тему: «Процедура реєстрації в якості суб’єкта господарювання», що проводиться за ініціативою Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва та Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації. Мета курсу - професійний розвиток та чітке розуміння специфіки роботи у сфері підприємництва.

Олександр Вілкул дав завдання пришвидшити підключення об'єктів соціальної сфери та житлових будинків до тепла

Сьогодні на Всеукраїнській селекторній нараді з питань підготовки до опалювального сезону Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив, що за даними Укргідрометцентру на цьому тижні середньодобова температура повітря буде нижчою за 8 градусів по Цельсію три доби поспіль у 20-ти регіонах, у тому числі і на Харківщині. Незважаючи на те, що в 14 регіонах вже розпочато опалювальний сезон, він дав завдання пришвидшити підключення об’єктів соціальної сфери та житлових будинків до тепла через аномально холодну осінь. «В цих регіонах опалювальний сезон має початися раніше, ніж 15 жовтня, яке є стандартом до початку опалення. Також, враховуючи низькі температури повітря в нічний час, до 5 жовтня усі заклади соціальної сфери повинні бути забезпечені теплом в усіх регіонах, – сказав Олександр Вілкул. – Необхідно вжити всіх заходів для забезпечення людей теплом, стабільності проходження опалювального сезону. Це завдання треба виконати – під персональну відповідальність керівників регіонів».

В області зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Про це в ході прес-конференції на тему: «Реалізація в регіоні завдань Глави держави щодо розвитку національного усиновлення та сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики соціального сирітства» розповіла начальник Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Тетяна Печерських. Вона зазначила, що протягом 2012-2013 років, коли почали реалізовуватись соціальні ініціативи Президента України, на території держави швидко почала розвиватися мережа як прийомних сімей, так і дитячих будинків сімейного типу. «Протягом останніх років ми маємо позитивну динаміку щодо зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Харківській області. Якщо станом на 1 січня 2010 року в регіоні нараховувалося 5033 таких дітей, то сьогодні їх нараховується 4667 осіб. Практично щороку ця категорія дітей зменшується приблизно на 100-150 осіб», - повідомила Тетяна Печерських.

Хід осінньо-польових робіт в Харківській області станом на 30 вересня

За оперативною інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, станом на 30 вересня всього по області посіяно озимих культур на площі 187,457 тис. га (38,5 % від запланованої площі). Озимої пшениці посіяно 184,246 тис. га, ячменю – 354 га, жита – 2857 га.

На Харківщині продовжується системна робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах

Про це сьогодні на прес-конференції розповіла начальник служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських. Вона зазначила, що завдяки Указу Президенту від 28 жовтня 2011 року у країні працює стратегія попередження національного сирітства. Проводиться системна робота з сім’ямі, які перебувають у складних життєвих обставинах, адже одне з основних завдань - попередження соціального сирітства. Система спрямована на збереження сімейного оточення для дитини. Це є одним з важливіших етапів системи роботи з сім’єю.

Архів документів