Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулось засідання штабу мобільного реагування на випадки порушення прав землевласників

Відбулось засідання штабу мобільного реагування на випадки порушення прав землевласників

Засідання 8 серпня пройшло під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера.

На даний момент штабом відпрацьовується 4 звернення. Серед них - звернення мешканців Зачепилівського району щодо незаконної, на їхню думку, приватизації земельних ділянок місцевим підприємством. Наразі вирішується питання щодо забезпечення заявників земельними ділянками, на які вони мають право. 8 з 35 громадян вже отримали дозволи на виконання документації.

Триває розгляд звернення землевласника з Дворічанського району щодо знищення врожаю. За даними правоохоронців, факт знищення підтверджено, зараз встановлюється сума завданої шкоди, після чого буде кваліфіковано злочин.

Також у ГУ Національної поліції та прокуратурі Харківської області розглядаються звернення Валківської РДА стосовно незаконного захоплення земельних ділянок місцевим виробником.

Крім того, до штабу надійшло звернення від сільгосппідприємства Сахновщинського району щодо перешкоджання господарській діяльності: невідомі особи пошкодили транспорт підприємства, спалили комбайн вартістю понад 7 млн грн тощо. Матеріали звернення спрямовані до правоохоронних органів.

Також до штабу надійшла заява сільгоспвиробника з Вовчанського району. За його словами, 100 тонн зібраного їм зерна зберігається в приміщенні, яке днями за рішенням суду перейшло іншому власнику. Новий власник не дає заявнику можливості звільнити приміщення і вивезти зерно.

Підбиваючи підсумки засідання, Марк Беккер наголосив на тому, що права землекористувачів не повинні порушуватися, а всі конфліктні ситуації повинні вирішуватися виключно відповідно до законодавства.

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів. До складу штабу входять представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби та Держгеокадастру області. Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.