Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Університеті міського господарства відкрили унікальний центр, де навчатимуть спеціалістів з виготовлення кераміки

В Університеті міського господарства відкрили унікальний центр, де навчатимуть спеціалістів з виготовлення кераміки

З обладнанням та роботою «CENTRЕ CERAMIC LABORATORY» ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична, яка відвідала виш 27 лютого.

До складу сучасного лабораторного центру «CENTRЕ CERAMIC LABORATORY», який працюватиме в ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, входять науково-дослідна, навчально-освітня та технологічні лабораторії. Тут студенти вишу зможуть не тільки вивчити асортимент і різноманітні області застосування керамічних матеріалів, але й технологію виробництва – від вхідного контролю сировини до всіх виробничих циклів. Особливістю центру є проведення дослідних інноваційних робіт з використанням можливостей університету для поліпшення якості керамічної плитки, розробки енерго- та ресурсозберігаючих технологій.

Створено центр спільно університетом та Харківським плитковим заводом.

«Те, що Харківщина – це науковий центр, ми розуміємо та шануємо наші традиції. Те, що промисловість Харківщини – це один із найпотужніших елементів розвитку та майбутнього Харківщини, ми теж знаємо. Але для того, щоб дивитися вперед, нам потрібно об’єднувати зусилля теорії та реального сектору економіки. І саме такі центри, такі лабораторії (а їх минулого року було відкрито 7) є втіленням об’єднання зусиль», - відзначила Юлія Світлична.

Вона наголосила, що лабораторний центр у ХНУМГ є першим, що відкриється цього року, але далеко не останнім.

За інформацією ректора Харківського національного університету міського господарства Володимира Бабаєва CENTRE CERAMIC LABORATORY є унікальним для України. Навчати студентів будуть викладачі з низки вишів, у яких раніше за різних обставин було зупинено підготовку спеціалістів з керамічного виробництва.

«Ми змогли відновити цю спеціальність. У 2017 році було підписано контракт і за два роки нам вдалося запустити потужну програму навчання. Щороку 64 студенти проходять практику за 16 спеціальностями на плитковому заводі. В нас є програма дуальної освіти – студенти навчаються і у вузі, і на технологіях заводу. На підприємстві працюють 36 випускників нашого університету,  - сказав Володимир Бабаєв. – Велика подяка від нашого колективу за підтримку, за можливість працювати, за допомогу, яку ви надаєте, ми вас не підведемо».

Володимир Бабаєв також відзначив, що у березні буде відкрита ще одна  лабораторія – лаків та фарб.

«Важливо запроваджувати нові технології, готувати якісних та кваліфікованих спеціалістів саме починаючи з вишу, адже навчені кадри – це майбутнє кожного заводу. Тому запровадження таких проектів надзвичайно актуальне. Єдність – це розвиток. А об’єднання науки та реального сектору економіки – це стратегічний розвиток Харківської області», - підкреслила голова ХОДА.

Голова Наглядової ради ПрАТ «Харківський плитковий завод» Валентин Шеветовський зазначив, що Харківщина має всі конкурентні переваги для того, щоб зайти на ринок Європейського Союзу.  Що стосується плиткового заводу, то підприємство удвічі збільшило плани по експорту до Польщі, Германії, Великої Британії. 

«Ми будемо рухатися в Європейський Союз. Далеко не в усіх регіонах України є така підтримка індустріалізації держави, як є на Харківщині. Валовий національний продукт напряму залежить від кількості підприємств, і розуміння необхідності відкриття заводів, нажаль, є не в усіх регіонах України. Харківщина тут є зразком, на мій погляд. Оскільки обласна державна адміністрація, голова ХОДА Юлія Світлична підтримує та сприяє запровадженню новацій», - зазначив Валентин Шеветовський.

Комерційний директор Харківського плиткового заводу Назар Ванюшин в свою чергу відзначив, що відкриття центру дозволить готувати практичних фахівців, які зможуть прийти на підприємство та відразу працювати.

«Зараз в Україні курси по кераміці або взагалі відсутні, або існують в дуже теоретичній площині. Практика надзвичайно важлива. Наші спеціалісти консультували, допомагали обирати обладнання для центру, прописували технологічний регламент і вони будуть допомагати викладати тут, - сказав Назар Ванюшин. – Треба розвивати такий підхід партнерства між владою, бізнесом та наукою для того, щоб спільно готувати тих спеціалістів, які реально потрібні реальному сектору економіки».

Більше фото