Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Послуги телемедицини почнуть впроваджувати в 6 пілотних районах області вже в лютому

Послуги телемедицини почнуть впроваджувати в 6 пілотних районах області вже в лютому

Про це розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк, який 8 лютого взяв участь у нараді в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Нараду було присвячено питанням запровадження телемедицини в сільській місцевості. Одним з перших п’яти регіонів, де почне працювати ця послуга, є Харківська область.

За інформацією Михайла Черняка, відпрацювання навичок впровадження телемедицини для жителів сільської місцевості розпочнеться 11 лютого в 6 районах Харківської області: Красноградському, Чугуївському, Балаклійському, Барвінківському, Харківському та Краснокутському. Початок тестування системи телемедичних консультацій запланований на 20 лютого.

«На базі цих пілотних районів планується провести тренінги для медичних працівників з інших районів області, - зазначив Михайло Черняк. - До 25 лютого поступово буде проводитися навчання лікарів первинної ланки щодо впровадження пілотного проекту телемедицини в Харківській області».

Зараз у регіоні проводять тестові телеконференції телемедичних консультацій. Зокрема, 8-9 лютого проводяться консультації жителям сільської місцевості із захворюваннями шкіри між лікарями-дерматологами другого та третього рівнів надання медичної допомоги. Результати цього тестування будуть враховані при розробці протоколів надання телемедичних консультацій.

Для технічної реалізації проекту телемедицини в області було створено регіональну службу телемедичних послуг. Основні завдання служби - створення приватної захищеної мережі медичних закладів, захищеної поштової служби, віртуального дата-центру, впровадження системи відеоконференцій та передавання медичних даних у реальному часі.

«На даний момент з 36 ЦПМСД області 28 вже об’єднані в приватну захищену мережу. До 1 березня всі 36 центрів області будуть долучені до цієї мережі. Протягом року планується приєднання до цієї мережі медичних закладів другого та третього рівня. КП «Харківські обласні комунікаційні мережі» розроблена технічна документація на створення комплексної системи захисту інформації цієї мережі та подана на експертизу в Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України для отримання відповідного сертифікату», - уточнив заступник керівника області.

Також він повідомив, що на цей час в області вже складені списки лікарів для проведення телемедичних консультацій жителям сільської місцевості. Це фахівці закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування: кардіологи, пульмонологи, ендокринологи та дерматологи. Наразі у списках - 17 лікарів. Окремо визначено 18 лікарів другого рівня надання медичної допомоги за аналогічними спеціальностями, які розпочнуть відпрацьовувати механізм організації телемедичних консультацій з лікарями первинної ланки.

«Лікарі первинної ланки підтримують впровадження пілотного проекту з телемедицини в області. Ми проводили наради з ними, і вони висловили думку щодо необхідності долучення до цієї роботи й інших спеціалістів - онкологів, фтизіатрів, хірургів, урологів, інфекціоністів, а також обов’язково передбачити проведення телемедичних консультацій з лікарями обласних закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу дитячому населенню. У зв’язку з цим спеціалісти Управління охорони здоров’я ХОДА наразі розглядають таку можливість», - зазначив Михайло Черняк.