Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична та Ірина Луценко передали ключі від нового будинку прийомній родині, що виховує 8 дітей

Юлія Світлична та Ірина Луценко передали ключі від нового будинку прийомній родині, що виховує 8 дітей

Відтепер родина Білослюдцевих житиме у 3-поверховому приватному будинку в селі Малі Проходи Дергачівського району.

Будинок, де розміститься родина, містить 6 спальних кімнат, 2 кухні та 3 санвузли. Тут також є сауна та навіть зимовий садок. Крім того, родина матиме власний великий двір та сад. Разом із домом новоселам вручили набір необхідної побутової техніки: пральну машину-автомат, газову плиту, телевізор, морозильну камеру, хлібопічку, кухонний комбайн, пилосмок, мікрохвильову піч та електричний чайник. Дім повністю готовий для вселення, і родина вже завозить сюди свої речі.

«Другий рік поспіль ми запроваджуємо програму, яка надає можливість закупати будинки сімейного типу для всіх тих, хто не мав достатньої площі житла, щоб виховувати дітей. У цілому за ці два роки вдалося закупити близько 50 об’єктів, які дозволили забезпечити житлом близько 100 дітей. Чужих дітей не буває, всі діти повинні мати любов та турботу. Робимо все для того, щоб кожна дитина отримала необхідні умови для того, щоб зростати в нормальній родині», - відзначила голова ХОДА Юлія Світлична.

Разом із народним депутатом, представником Президента у Верховній Раді України Іриною Луценко керівник області оглянула будинок та поспілкувалася з його новими мешканцями.

Зараз родина Білослюдцевих виховує 8 дітей віком від 4 до 17 років. Також у батьків є два дорослі сини – 20-річний Максим вчиться в Харківському патентно-комп’ютерному коледжі, а 26-річний Ігор – учасник ООС.

«У нас була звичайна сім'я - 2 дорослих сини. 3 роки я – волонтер. Ми їздили по притулках, дитячих будинках, допомагали діткам. Кожен раз, приїжджаючи, бачила інтерес в очах дітей до дорослого: підійти, обійняти, щось на вушко розповісти. Я зрозуміла, що потрібно більше, ніж розваги, подарунки та цукерки. Кожній дитині потрібен дорослий, який буде поруч - підтримає, порадить», - розповідає Світлана Білослюдцева.

У результаті, порадившись з чоловіком та старшими синами, Світлана прийняла рішення взяти на виховання ще кількох дітей. Проте можливості родини обмежувала маленька квартира в харківській 5-поверхівці. Під опіку в 2017-му році вдалося взяти двох вихованців. А цього року служба у справах дітей запропонувала Світлані заснувати дитячий будинок сімейного типу. Приміщення для нього придбали в Малих Проходах Дергачівського району.

«Будинок у нас чудовий, - ділиться враженнями Світлана Білослюдцева. - Восени мені сказали, що можемо поїхати - подивитися його. Я одразу його полюбила, зрозуміла, що в кожної дитини буде своє ліжко, вільні величезні кімнати. Сьогодні переїжджаємо. Всіх своїх дітей я забрала вчора, тож вчорашній день вважаємо днем народження нашої родини».

«Держава за останні 3 роки зробила дуже хорошу програму. Ми хочемо до 2027 року повністю розформувати інтернати та зробити дитячі будинки сімейного типу, де буде по 10 дітей. Передбачено кошти, купуються будинки, великі квартири. Крім того, місцеві громади виділяють додаткові кошти – на придбання необхідного. Зараз ми бачимо приклад, коли спрацювала державна програма та спрацювала обласна адміністрація», - відзначила Ірина Луценко.

За її інформацією, наразі за президентською програмою в державі вже придбано близько 300 – 400 будівель для будинків сімейного типу.

«І тисячі діточок, які живуть зараз в інтернатах, матимуть батьків, сім’ї. На 2019 рік ми також виділили значну суму, щоб закупити багато таких будинків», - повідомила Ірина Луценко.

Більше фото