Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Щороку на Харківщині від домашнього насильства потерпають близько 6 тисяч осіб

Щороку на Харківщині від домашнього насильства потерпають близько 6 тисяч осіб

Про заходи, які вживаються в області для протидії насильству проти жінок, розповіла у ході брифінгу заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

За її інформацією, на Харківщині діють два комунальні заклади, у яких надають допомогу особам, постраждалим від домашнього насильства. Один заклад працює у місті Харкові, один – в області.

«За два роки роботи міського центру до нього звернулися майже 100 людей. В обласному за півтора року роботу побувало 48 жінок та дітей. У цих закладах із постраждалими від домашнього насильства працюють фахівці, надають інформаційну, психологічну,  соціальну допомогу. Є навіть працевлаштування, адже є багато випадків економічного насильства – коли людина неспроможна себе утримувати, і це є приводом для кривдника проявляти агресію», - розповіла Тетяна Бабенко

При цьому вона зауважила, що така кількість людей, котрі отримала допомогу у центрах, є замалою. За даними поліції, на Харківщині щорічно страждає від домашнього насильства до 6 тисяч осіб. 95% з них – жінки.

«На жаль, проблеми замовчуються. Далеко не всі готові говорити про це і звертатися за допомогою», - пояснила Тетяна Бабенко.

Також в області діють мобільні виїзні бригади, які оперативно реагують на випадки насильства.

«Це дуже актуально, адже проблему необхідно намагатися вирішити відразу, бо пізніше жертва заспокоюється і не бажає повертатися до цього», - пояснила Тетяна Бабенко.

Такі бригади, зокрема, є у Харкові, Лозовій та Ізюмі.

Окрім державних органів, з постраждалими також працюють громадські організації. Вони мають корекційні програми для тих сімей, які визнають свою проблема та бажають її виправити. На сьогодні у таких корекційних програмах погодилися  взяти участь 13 родин, ще три родини пройшли подібні програми при державних органах соцзахисту.