Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прийнято програму «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки

Прийнято програму «Здоров’я Слобожанщини» на 2019-2020 роки

Відповідне рішення ухвалене у ході ХVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання.

Як розповів начальник Управління охорони здоров’я ХОДА Богдан Федак, серед основних завдань програми на 2019 рік – матеріально-технічне зміцнення закладів охорони здоров’я та забезпечення жителів області першочергово необхідними медичним препаратами.

«Перш за все, це забезпечення інсулінами та іншими високовартісними лікарськими засобами окремих категорій населення області, в тому числі тих, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, - зазначив Богдан Федак. - Важливим пунктом програми є продовження розпочатих у 2018 році заходів із забезпечення хворих, у тому числі дітей, які страждають на інсулінозалежний тип цукрового діабету, з ускладненнями та важким перебігом хвороби спеціальними приладами - інсуліновими помпами».

Також програма передбачає впровадженням сучасних технологій перинатальної допомоги. Зокрема, в документі прописане забезпечення відділення неонатальної реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні № 1, Регіонального перинатального центру у складі Обласної клінічної лікарні та Обласного клінічного перинатального центру лікарськими засобами для екстреного лікування дихальних розладів у глибоко недоношених новонароджених дітей, виробами медичного призначення одноразового використання для надання невідкладної медичної допомоги та тривалого виходжування недоношених (глибокі венозні лінії, зонди шлункові, аспіраційні катетери, датчики сатурації, контури для СРАР та ШВЛ та ін.).

За розрахунками фахівців, ці заходи дозволять уже в 2019 році знизити рівень дитячої смертності не менш, ніж на 3 –5 % у порівнянні з 2018 роком та материнської смертності  - не менш, як на 1,5 – 2 %.

Програмою також передбачено забезпечення лікарськими засобами та діагностикою хворих, які страждають на онкологічну патологію.

«Також на рівні централізованих заходів у 2019 році буде продовжено проведення оперативних втручань з приводу катаракти пільговим категоріям населення районів на базі обласної клінічної лікарні. Продовжимо забезпечення пільговим безоплатним зубопротезуванням осіб з інвалідністю внаслідок війни, ветеранів війни та учасників бойових дій. Крім того, програмою передбачається подальше забезпечення у 2019 році слуховими апаратами осіб з інвалідністю та ветеранів війни, а також дітей – жителів районів області, які потребують слухопротезування», - уточнив начальник Управління охорони здоров’я.

Що стосується оновлення медичного обладнання та впровадження нових технологій діагностики і лікування, серед першочергових завдань програма «Здоров’я Слобожанщини» визначає зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я вторинного рівня, на базі яких передбачається створення лікарень інтенсивного лікування. До цього списку потрапили, зокрема, Обласна клінічна лікарня, Обласний госпіталь ветеранів війни, Обласна дитяча клінічна лікарня №1, Обласний медичний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (для якого передбачається також придбання спеціальних автомобілів).

Богдан Федак також наголосив, що вперше до заходів програми «Здоров’я Слобожанщини» включено реалізацію регіонального замовлення з підготовки фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою. Так, на 2019 – 2020-й навчальний рік коштом обласного бюджету передбачається прийняти на навчання 531 абітурієнта до Харківського обласного, Богодухівського, Вовчанського, Ізюмського, Куп’янського та Красноградського медичних коледжів.