Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2019 році в Шарівській садибі планують відновити тераси

У 2019 році в Шарівській садибі планують відновити тераси

Про реалізацію обласної програми збереження архітектурної спадщини розповів під час брифінгу 20 листопада директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Михайло Рабінович.

Він зазначив, що комплексна пам'яткоохоронна програма була прийнята в області вперше - на початку цього року.

«Цьому передувала робота з інвентаризації, яку фахівці нашого департаменту проводили протягом 2,5 років. Був уточнений список пам'ятників, які є у відкритому доступі на сайті департаменту, з цим списком ми зараз працюємо», - розповів Михайло Рабінович.

У рамках програми було розроблено програмне забезпечення, яке дозволяє зібрати і систематизувати всю інформацію про пам'ятки. Вона допоможе в роботі професіоналів, а також буде корисна громадськості.

За словами Михайла Рабіновича, робота в рамках програми ведеться за кількома напрямками. Це розробка і затвердження містобудівної документації, складання історико-опорних планів, розробка охоронних зон об'єктів.

Одне з важливих напрямків - проведення протиаварійних робіт на об'єктах, які знаходяться в аварійному стані.

«Один з таких об'єктів - Шарівський комплекс. У рамках програми там проводяться першочергові протиаварійні роботи. У наступному році ми хочемо повністю привести до ладу тераси з балюстрадою, ліпниною», - зазначив головний архітектор області.

Також виконано першочергові роботи по садибі в Старому Мерчику: закритий периметр об'єкта, щоб уникнути вандалізму, забезпечена охорона, об'єкт обстежений, документи, необхідні для відновлення палацу, спрямовані до Міністерства культури України.

У рамках програми проводиться й спільна робота з громадськістю. При Департаменті містобудування та архітектури було створено консультативну раду, вже пройшло три засіданні.

«Ми відкриті для громадськості і готові до співпраці, особливо у випадках, коли необхідна реакція на порушення пам'яткоохоронного законодавства», - підкреслив Михайло Рабінович.