Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З Харкова стартує всеукраїнський тур, що популяризує українську класичну музику

З Харкова стартує всеукраїнський тур, що популяризує українську класичну музику

Розпочне проект 9 листопада виконання МАСО «Слобожанський» «11 етюдів у формі старовинних танців» «українського Моцарта» Віктора Косенка в реконструйованій оркестровці Леоніда Бильчінського.

Захід пройде в Будинку Алчевських о 19:00. Керуватиме оркестром диригент з Києва Сергій Лихоманенко.

«З програмою «Код Косенка», що націлена на популяризацію української класичної музики, ми плануємо виступити у всіх великих містах країни. Крім того, до проекту вже виявили інтерес в Італії, Естонії, Азербайджані, - розповідає один з організаторів проекту і його диригент Сергій Лихоманенко. – Адже Віктор Косенко - один з найцікавіших композиторів XX століття, який створив музичні шедеври світового класу. Стартуємо ми в Харкові, саме тут 90 років тому відбулося перше виконання «Героїчної увертюри» - дебютного симфонічного твору цього видатного композитора».

На думку Сергія Лихоманенка, «11 етюдів ...» цікаві й тим, що в них у музичній формі зашифроване свого роду музичне послання композитора, звідси і назва концерту - «Код Косенка». Цикл побудований за сюїтним принципом. В основі твору - традиційна сюїта епохи бароко, що складається з старовинних танців - алеманда, куранта, сарабанда і жига. Але автор значно розширює цикл, вводить два гавоти, два менуети, бурре, ригодон, пасакалью. Навіщо він це робить, і чому він розташовує ці танці саме в такий, а не в іншій послідовності, можна зрозуміти, тільки послухавши це чудовий твір, «розшифрувавши», таким чином, «Код Косенка».

Наступний виступ МАСО пройде 16 листопада. Це буде концерт «У мажорі осінь золота», в якому прозвучать твори Шуберта, Бетховена і Брамса. Диригент – Петро Товстуха (Київ). Початок заходу - о 19:00.

Довідка. Сергій Лихоманенко - український музикант, диригент, організатор експериментальних оркестрів Eclectic Sound Orchestra і Kiev Grand Classic. Ідейний натхненник створення нових музичних стилів на межі електронного звуку і традиційних інструментів. Здійснює музичні записи з використанням симфонічного оркестру і сучасних інструментів. Член президії Всеукраїнської асоціації джазу, музичний продюсер Київського планетарію. Веде благодійну діяльність з підтримки молодих музикантів, бувши засновником і організатором фестивалю підтримки молодих виконавців «Таланти нації».

Віктор Косенко (24.11.1896 - 03.10.1938) - український композитор, піаніст, педагог, музикант. В історію вітчизняної музики увійшов, як майстер ліричних творів різних жанрів. Характерна особливість творчості Косенка - поєднання кращих досягнень європейської музики з національним українським мелосом. Косенко залишив після себе десятки творів, які увійшли в золотий фонд української фортепіанної музики. Одним з найвідоміших творів композитора є «11 етюдів у формі старовинних танців» для фортепіано.

Леонід Бильчінський (07.01.1924 - 11.07.2011) - звукорежисер, музикант, педагог, засновник української школи звукорежисури. Бильчінський є автором оркестровок і перекладень творів європейської та світової класики. Його перші цифрові записи на компакт-дисках п'яти симфоній Б. Лятошинського визнані одними з кращих у світі.