Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ОСББ і ЖБК області в 2018 році отримали 42 «теплих» кредити

ОСББ і ЖБК області в 2018 році отримали 42 «теплих» кредити

Про це під час брифінгу 2 листопада повідомив директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури Сергій Магдисюк.

За його інформацією, обласною програмою «Стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних технологій», яка розрахована до 2020 року, передбачено фінансування в розмірі 6,5 млн грн на п'ять років.

«У цьому році на енергоефективні заходи для ОСББ та ЖБК заплановано 1,3 млн грн. У цій програмі ми передбачили компенсацію тіла кредиту в розмірі 20% на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів. На даний момент ОСББ і ЖБК області отримали 42 «теплих» кредити (в минулому році було видано 26). У нас збільшується попит», - сказав Сергій Магдисюк.

Він також зазначив, що переважно за кредитні кошти в будинках міняють вікна і двері в місцях загального користування, облаштовують індивідуальні теплові пункти, проводять тепломодернізацію, модернізацію систем освітлення, встановлюють лічильники теплової енергії.

«У цьому році ми погасили 31 кредитну угоду. На це було спрямовано 1 млн 250 тис. грн. У минулому році було погашено 26 кредитних угод на суму 1 млн 120 тис. грн. Можна сміливо говорити, що ця програма набирає популярність серед ОСББ та ЖБК. Заявки на участь ще надходять. Тому ми виходимо з пропозицією про зміну суми виділених коштів. У цьому році з державного бюджету було додатково виділено 100 млн грн на «теплі» кредити. У наступному заплановано 400 млн грн. Також має запрацювати Державний фонд енергоефективності, куди планується залучити близько 1 млрд 600 млн грн, і всі ці гроші будуть призначені для «теплих» кредитів для ОСББ та ЖБК».

Начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Андрій Парамонов зазначив, що в області діє програма відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням на впровадження енергоощадних заходів на 2016-2020 роки.

«Люди отримують відшкодування з обласного бюджету - 15% від ставки кредитів. Фінансування програми - 29,3 млн грн. Програма спрямована на мотивацію людей, що проживають у приватному секторі, використовувати енергоефективні, енергоощадні технології. На сьогодні програмою скористалися 2125 осіб, що в два рази більше, ніж в минулому році», - розповів Андрій Парамонов.