Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині показник захворюваності на грип та ГРВІ в 3,5 раза нижче порогового рівня

На Харківщині показник захворюваності на грип та ГРВІ в 3,5 раза нижче порогового рівня

Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Геннадій Бондарчук.

«За даними фахівців закладів охорони здоров’я, з початку епідеміологічного сезону (1 жовтня) на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіли 19749 осіб, з них 13312 дітей (67,4%). Показник захворюваності населення області за останній тиждень становив 176,5 на 100 тисяч, що в 3,5 раза нижче порогового рівня. Госпіталізовано в цьому епідемічному сезоні 492 особи, з них 385 дітей», - розповів Геннадій Бондарчук.

За результатами досліджень, у 86 захворілих виявлено віруси парагрипу, аденовірус та РС-вірус (ріносинтіціальний). Жодного випадку вірусу грипу поки що не було.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, в епідемічному сезоні 2018-2019 років циркулюватимуть штами вірусів грипу: А (Н1N1) (Мічіган) та два нові - А (Н3N2) (Сингапур) та В (Колорадо).

«В Україні зареєстровані та дозволені для застосування вакцини для профілактики грипу: «Джі Сі Флю» виробництва «Грін Крос Корпорейшн», Південна Корея, та «Ваксігрип-тетра» виробництва «Санофі Пастер», Франція. Ці вакцини містять оновлені 3 штами вірусу грипу, які були рекомендовані ВООЗ. Вакцина «Ваксігрип-тетра» має у своєму складі додатковий, четвертий штам вірусу грипу В (Пхукет). Придбати вакцину можна в аптеці власним коштом і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я незалежно від форми власності», - сказав Геннадій Бондарчук.

Він також зауважив, що, в першу чергу, щеплення від грипу рекомендовано робити дітям до 5 років, вагітним жінкам, особам, які старші за 65 років, людям з надмірною вагою, хворим на цукровий діабет, хворим на хронічні серцево-судинні захворювання, хворим на хронічні захворювання легенів, особам, що отримують імуносупресивну терапію, особам з груп ризику за професією (медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту та усі, хто працюють у багатолюдних місцях).

«Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень та національному переліку лікарських засобів. Зазначена вакцина не закуповується за кошти державного бюджету. Орієнтовна вартість вакцин — від 250 до 350 грн», - повідомив Геннадій Бондарчук.

Він також зауважив, що у випадку розвитку епідеміологічної ситуації для хворих передбачено 756 ліжок: на території Харківської обласної інфекційної лікарні (дорослої і дитячої), ліжка Харківського міського пологового будинку № 2. Також є можливість перепрофілювання ще 2 тисяч ліжок.