Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина готується до святкування 100-річчя НАН України

Харківщина готується до святкування 100-річчя НАН України

Заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев взяв участь у засіданні оргкомітету з підготовки та проведення заходів, присвячених ювілею.

На початку заходу Анатолій Бабічев відзначив, що голова ХОДА Юлія Світлична дала доручення провести ряд заходів з нагоди відзначення 100-річчя Національної академії наук України. З метою підготовки до визначної дати було створено організаційний комітет, до складу якого увійшли представники влади та наукової спільноти Харківщини.

«Харків - найкрупніший і найпотужніший науковий центр. Ми не можемо знаходитися осторонь цієї події. Хотілося б, щоб наш регіон провів святкування на  найвищому рівні. Я гадаю, що ряд заходів, які ми плануємо провести, будуть спрямовані на популяризацію науки серед дітей та молоді. Без науки не буде ні розвитку економіки, ні розвитку всієї держави», - відзначив Анатолій Бабічев. 

Він повідомив, що головний святковий захід, де збереться вся наукова громадськість Харківщини,  відбудеться 4 грудня. 

Як зазначила директор Департаменту освіти та науки ХОДА Лариса Карпова, протягом 2017 - 2018 років до ювілею НАН України на базі провідних наукових установ та закладів вищої освіти області вже проведено понад 500 різноманітних заходів. Зокрема, це семінари, конференції, виставки наукових розробок, конкурси студентських наукових робіт. Також у регіоні реалізовано проект «Наукові обрії Харківщини», метою якого є формування наукового світогляду дітей дошкільного віку, учнівської та студентської молоді.  

«Безпосередньо напередодні ювілею в області відбудуться урочисті засідання вчених рад інститутів НАН України, галузевих наукових установ, закладів вищої освіти, Ради молодих вчених при ХОДА, зустріч з учнями-переможцями інтелектуальних змагань 2017/2018 навчального року, обласна учнівська науково-практична конференція. Також заплановано виставку плакатів та видання художніх матеріалів, - відзначила Лариса Карпова. – З метою вшанування пам’яті  видатних вчених буде встановлено пам’ятну дошку на честь Володимира Вернадського на будівлі Харківського державного професійно-педагогічного коледжу, що носить його ім’я».

Голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна додала, що 10 листопада на території Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва буде проведено науковий квест.

«Планується, що в квесті візьмуть участь 20 команд. Також ми плануємо створити на території університету Алею науки. Молоді науковці та гості заходу висадять 35 дерев. Ця цифра символічна, адже середній вік молодого науковця – 35 років. Цей проект ми хочемо приурочити не лише до Всесвітнього дня науки, але й до ювілею НАН України», - розповіла Наталія Куфтеріна.