Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройшло виїзне засідання колегії Держпраці України

У Харкові пройшло виїзне засідання колегії Держпраці України

Захід 19 жовтня зібрав керівників Державної служби з питань праці з усіх регіонів країни, а також представників роботодавців, профспілок та правоохоронних органів.

Засідання пройшло під керівництвом голови Держпраці Романа Чернеги. Центральними питаннями обговорення стали легалізація праці та детінізація заробітної плати.

Від імені голови ХОДА Юлії Світличної плідної роботи учасникам заходу побажав її заступник Михайло Черняк. Він розповів про роботу, яка проводиться в області у сфері легалізації праці та детінізації заробітної плати.

«Протягом останніх двох років ми дуже активно і ефективно працюємо в цьому напрямку. В області створено робочу групу з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Також дуже активно працює Держпраці в Харківській області. Спільними зусиллями ми досягли позитивних результатів. Так, у минулому році при зростанні боргу по державних підприємств на 30 млн грн нам вдалося зменшити загальний борг по області на 7 млн грн. Впевнений, за підсумками цього року ми також покажемо гарні результати, - сказав заступник голови ХОДА. - Маємо проблему із заборгованістю із заробітної плати на державних підприємствах, які в більшості є банкрутами. Працюємо з органами державної влади та робимо все залежне від обласного керівництва для вирішення цього питання».

Михайло Черняк наголосив на важливості роз’яснювальної роботи серед населення щодо переваг офіційної зайнятості.

«Маємо пояснити людям, що тільки робота в легальному полі дає можливість надалі отримувати гідну пенсію та соціальні гарантії», - підкреслив він.

Також заступник керівника області зазначив, що ця робота важлива для розвитку економіки в цілому. Адже прозорі трудові відносини є неодмінною умовою залучення інвесторів, що, в свою чергу, гарантує нові робочі місця.

«Сьогодні підприємства Харківської області активно працюють над диверсифікацією ринків, ми все більше розширюємо співпрацю із західними партнерами. Бачимо велику зацікавленість інвесторів. Але для того, щоб вони активніше заходили в регіон, маємо створити такі умови, щоб вони розуміли, що можуть працювати в правовому полі», - підкреслив Михайло Черняк.

Роман Чернега відзначив, що Харківщина демонструє позитивну динаміку в питаннях легалізації праці та детінізації заробітної плати.

«Маємо позитивну динаміку по країні в цілому. За даними ДФС, у 2017 році роботодавці повідомили про те, що офіційно прийняли на роботу понад 400 тисяч чоловік. По Харківській області це понад 40 тисяч. Це серйозний показник. Останні заходи, які ми проводимо разом з ДФС та правоохоронними органами, говорять про те, що кількість ця зростає. Роботодавці сьогодні розуміють, що сплатити 100 тис. грн штрафу за одного неоформленого працівника гірше, ніж оформити його», - розповів керівник Держпраці.