Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилося Почесне консульство Грузії

У Харкові відкрилося Почесне консульство Грузії

В урочистому заході 10 жовтня взяв участь перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Він привітав присутніх від імені голови області Юлії Світличної, зазначивши, що між Харківською областю та Грузією налагоджені прекрасні економічні зв'язки. Зокрема, зовнішньоторговельний оборот в 2017 році склав понад 50 млн дол., що на 30% вище в порівнянні з 2016-м. Тільки за 8 місяців цього року оборот зріс ще на 41%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2017-го.

«Для нас дуже цінно і приємно, що саме в Харкові відкривається перше Почесне консульство Грузії в Україні. Я глибоко переконаний, що завдяки відкриттю консульства дружба між Харківською областю та Грузією стане міцнішою, зміцняться торгово-економічні відносини, науково-технічні, культурні. Ми дякуємо Грузії за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України. Ми вдячні Грузії за підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України», - зазначив Марк Беккер.

Він побажав Почесному консулу Грузії в м. Харкові Олександрі Чихладзе успіхів в її діяльності.

Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Гела Думбадзе під час урочистого відкриття зазначив, що в цьому році Грузія і Україна святкують 100-річчя встановлення дипломатичних відносин.

«Для мене величезна честь сьогодні відкривати Почесне консульство Грузії в цьому прекрасному місті Харків, - сказав Гела Думбадзе. - Незабаром відкриється Почесне консульство у Львові. Вже є заявка від Чернігова. Ми будемо намагатися, щоб у найкращих містах прекрасної України були представництва грузинської культури, науки, традицій. Грузини дуже люблять Україну. Кілька років тому проводилось соціальне опитування в Грузії щодо самої популярної іноземної держави - Україна посіла перше місце. У нас спільні проблеми і досягнення. Я щиро вірю в нашу перемогу. Тримаючись разом, ми завжди будемо з честю і гідністю захищати нашу батьківщину. Вітаю Олександру Чихладзе з тим, що вона буде представляти прекрасну країну Грузія. Вітаю керівництво цього чудесного краю. У цьому консульстві ви зможете побачити маленьку Грузію зі своїми великими традиціями».

Директор Департаменту державного протоколу Міністерства закордонних справ України Ольга Чубрікова зазначила, що Почесне консульство Грузії в Харкові - це 103-е консульство іноземної держави, яке відкривається в Україні.

«Трафік українсько-грузинських відносин надзвичайно високий. Тільки в цьому році пройшло понад 40 заходів високого рівня. Дуже приємно, що на високому рівні проходять заходи в Харкові. Наприклад, у минулому році два керівники іноземних держав обрали Харків, як частину свого офіційного візиту. Буквально минулого тижня в Харкові був Міністр закордонних справ Словаччини. Тепер, я сподіваюся, грузинські посадовці будуть частіше відвідувати Харків. Оскільки це регіон викликає все більший інтерес у іноземних дипломатичних представництв. Сподіваюся, що консульство зробить свій внесок в популяризацію Харкова як центру міжнародного життя», - сказала Ольга Чубрікова.

Почесне консульство Грузії знаходиться за адресою: пр. Гагаріна, 98.

Нагадаємо, питання відкриття Почесного консульства Грузії обговорювалося на зустрічі голови області Юлії Світличної з Надзвичайним і Повноважним Послом Грузії в Україні Гелою Думбадзе.