Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Контракти, підписані в рамках Х Міжнародного економічного форуму, завантажать роботою десятки підприємств

Контракти, підписані в рамках Х Міжнародного економічного форуму, завантажать роботою десятки підприємств

Підсумки форуму «Інновації, Інвестиції, Харківські ініціативи!», який 29 вересня пройшов на Харківщині, підбили в ході брифінгу в ХОДА 2 жовтня.

Заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов зауважив, що в цьому році Харківщина задала новий еталон проведення міжнародних заходів.

«Вперше подібний український захід зібрав 18 послів та 6 посольських делегацій. На форумі були представлені топ-10 економік світу. Ми приймали чотири потужні бізнес-делегації на чолі с послами: Албанії, Литви, Канади та Японії. Важливо також відзначити, що участь у форумі взяли керівники низки великих корпорацій –  японські Panasonic та  Marubeni Corporation (входить до топ-5 торговельних компаній Японії). Південнокорейська Hyundai Motor, китайська Dongfang Electric, з якою в нас вже розвиваються досить інтенсивні відносини, швейцарська Nestle та інші», - розповів Олександр Лукашов.

Загалом у заході взяли участь представники 35 країн світу – це рекорд для харківського міжнародного форуму.

«Це все свідчить про великий інтерес до економіки промислового сходу України, інтерес до ініціатив і стилю роботи Харківської області, - підкреслив заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин. – Форум підтвердив, що ми створили потужний майданчик, який задає ритм діловому життю регіону. Дозволяє представникам великого, а в майбутньому, впевнений, і малого бізнесу знаходити партнерів».

У цьому році в рамках форуму було підписано та акцептовано угоди на близько 6 млрд грн.

Серед акцептованих угод - контракт щодо модернізації ГЕС у Таджикистані. Переговори щодо цього були розпочаті на тогорічному форумі, вони успішно завершилися, і підписання мало відбутися 29 вересня. Але за особистим проханням Президента Емомалі Рахмона контракт буде підписано в Таджикистані.

Підписано контракти із заводами «Південкабель», «Електроважмаш», «Турбоатом».

«Це головні підприємства машинобудування, кожен контракт яких автоматично завантажує десятки інших підприємств по всій Україні. Так, контракти, підписані на форумі «Турбоатомом», завантажать не менше 4 підприємств, близько 10 тис. осіб забезпечені роботою та зарплатнею на 3 роки», - зазначив Олександр Лукашов.

Він також підбив підсумки Великого Слобожанського ярмарку, який пройшов 30 вересня в рамках Х Міжнародного економічного форуму.

В ярмарку взяли участь понад 700 підприємств, які представили понад 2,5 тис. найменувань товарів – найбільше за історію існування заходу. Загальний виторг становив понад 8 млн грн, це на 1 млн більше, ніж на тогорічному ярмарку. Окрім районів Харківщини, в ярмарку взяли участь представники Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської та Сумської областей.