Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

США передали ВМС України патрульні катери берегової охорони класу Island

США передали ВМС України патрульні катери берегової охорони класу Island

Під час робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко взяли участь в урочистій церемонії передачі Військово-Морським Силам України двох патрульних катерів берегової охорони класу Island.

Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор». Сертифікати про передачу техніки в присутності Глави держави підписали Віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер та Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України Ігор Воронченко.

«Для мене великий привілей - бути тут, у Балтіморі. У місці столітніх традицій. У місці, де зберігається морська могутність Сполучених Штатів. Це честь - вітати чоловіків та жінок, які служать у Береговій охороні США. Ви виконуєте найвеличнішу місію – захищаєте кордони Батьківщини», - зазначив Петро Порошенко.

«Цей день є ще однією віхою у розвитку стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами», - наголосив Глава держави.

Президент також наголосив, що Уряд США, Президент Сполучених Штатів ще раз довели свою тверду позицію щодо охорони міжнародного права, підтримки волелюбних людей у їх прагненні миру, демократії та незалежності.

«Перші два човни класу Island стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами»,  - особливо підкреслив Президент, зауваживши, що доповнить цю співпрацю і американська допомога в будівництві командного центру ВМС України в Очакові.

«Сьогоднішня подія ясно показує, що стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами є жвавим та продуктивним»,  - зауважив він.

За словами Глави держави, цей альянс вже глибоко вкорінений у щорічних навчаннях «Сі Бриз», спільно організованих Україною та США у Чорному морі, які цього липня відбулися у 18 раз за участю представників збройних сил 17 країн.

Віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер зауважив, що впродовж останніх двадцяти років Берегова охорона надала 520 активів 75 партнерам за програмою Excess Defense Articles (EDA). «Програма забезпечує взаємовигідну співпрацю з усіма партнерами. Наші міжнародні партнери можуть швидко покращити морську безпеку та обороноздатність. Ці передачі допомагають забезпечити довготривале міжнародне партнерство, що забезпечує глобальну морську безпеку», - зазначив він.

Віце-адмірал Берегової охорони США також наголосив: «Я впевнений, що ці катери також чудово служитимуть в руках ВМС України. В руках кваліфікованих моряків, таких як берегові охоронці США та українські ВМС, катери класу Island довели, що вони є різноплановими та ефективними одиницями техніки. Їх команди гарно себе показали у перешкоджанні контрабанді, реагуванні на надзвичайні ситуації, проведенні оборонних операцій та порятунку людей в морях».

Майкл Макалістер також розповів, що в свій час служив командиром на одному з цих кораблів: «Берегова охорона дуже любить ці кораблі».

«Мені трохи сумно дивитись, як ці кораблі покидають нашу службу, але ми пишаємось, що вони продовжують бути важливим інструментом світової морської безпеки. Ми з нетерпінням чекаємо на початок процесу передачі та роботу з нашими українськими партнерами для того, щоб доставити ці чудові катери, які так гарно послужили Сполученим Штатам», - сказав Віце-адмірал.

Після урочистої церемонії Глава держави оглянув один зі швидкісних катерів, які передані Україні.