Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулось засідання штабу мобільного реагування на випадки порушення прав землевласників

Відбулось засідання штабу мобільного реагування на випадки порушення прав землевласників

У заході взяв участь перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

З початку роботи до оперативного штабу надійшло 83 звернення. Наразі штабом відпрацьовується 9 звернень, що стосуються земельних справ у Зміївському, Сахновщинському, Балаклійському, Кегичівському та Харківському районах.

Одна із заяв, що надійшла до штабу, стосувалася земельних відносин між декількома аграрними підприємствами Первомайського району. Конфлікт розгорівся на ґрунті збирання врожаю: господарі вже довгий час не можуть вирішити кому належить це право. Окрім того, весь масив з посівами знаходиться під арештом.

На засідання були запрошені всі сторони конфлікту. Заслухавши всіх учасників ситуації, перший заступник голови ХОДА зауважив, що в ситуації потрібно дійти згоди у найкоротший час.

«Цей конфлікт має бути вирішений у рамках закону. Головне - зберегти врожай. Цим питанням, поки ситуація не вирішиться остаточно, займається виконавча служба на законних підставах, згідно з рішенням судів»,  - сказав Марк Беккер.

Він також звернувся до пайщиків з рекомендацією більш уважно ставитися до передачі власної землі в оренду підприємцям, зокрема, детально вивчати документи і особливу увагу звертати на умови, в яких діятимуть ці відносини.

«Хочу також акцентувати увагу на тому, що хто б не був орендатором ваших земель, органи державної влади завжди будуть у законному порядку відстоювати права людей», - звернувся Марк Беккер до власників землі.

Він також зазначив, що матеріали по цій справі будуть передані до відповідних правоохоронних органів. Питання знаходитиметься на контролі ХОДА в межах повноважень. Окрім того, Марк Беккер наголосив на необхідності спрямувати листа до Міністерства юстиції України з проханням звернути увагу на цю ситуацію.

Щоб досконально розібратися у ситуації, було прийнято рішення провести виїзне засідання штабу в Первомайському районі.

Також під час засідання члени штабу доповіли першому заступнику голови Харківської ОДА про роботу, проведену за останній тиждень.

Підбиваючи підсумки засідання, Марк Беккер наголосив, що права землекористувачів не повинні порушуватися, а всі конфліктні ситуації сторони мають вирішувати виключно за законом.

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів. До складу штабу входять представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби та Держгеокадастру області. Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.