Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

7 жовтня в Україні відбудеться перший міжнародний забіг «Гордість нації: ветеранська десятка»

7 жовтня в Україні відбудеться перший міжнародний забіг «Гордість нації: ветеранська десятка»

5-8 жовтня у Києві вперше в Україні буде проведений національний проект ветеранського духу та єдності «Гордість нації».

У рамках проекту 7 жовтня відбудеться забіг міжнародного формату «Гордість нації: ветеранська десятка».

«Цей захід робиться для того, щоб підняти дух нашого українського народу, щоб віддати шану ветеранам та вшанувати тих, кого з нами вже немає», - сказав Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко.

За задумом організаторів, проект підтримки захисників України має на меті віддати шану тим, хто не повернувся з війни, віддячити тим, хто став на захист Батьківщини, підтримати тих, хто після війни отримав складні поранення, каліцтва та захворювання. Проект «Гордість нації» - символ єдності заради перемог, який об’єднує людей, які змінюють себе, змінюють навколишній світ, змінюють країну.

«Я б хотів просити допомоги у людей, тому що таким людям як я дійсно дуже потрібна допомога. Бо навіть, щоб прийти сюди, мені все одно потрібна була людина. У цю неділю я пробіг свій перший півмарафон. Повірте, це реально, це можливо. Незрячі люди також це можуть», - сказав Олександр Попруженко, ветеран війни на сході України, який під час бойових дій втратив зір.

Український герой також планує взяти участь в марафоні морської піхоти, який незабаром відбудеться в США. «Я хочу бути щасливим і я хочу жити тут і зараз, і радіти тому, що я – українець, я – живий і можу бігати. Я не хочу більше жити, як риба в акваріумі», - додав Олександр та запросив усіх ветеранів, осіб з інвалідністю та учасників бойових дій разом з родинами приєднатися до марафону.

Перший заступник Міністра молоді і спорту України Ігор Гоцул відзначив необхідність системної роботи для успішної реабілітації військових ООС. «Для того, щоб взяти участь в якихось змаганнях, необхідно мати не лише сильний дух, який є в наших воїнів, а потрібна ще добра фізична підготовка. І саме для цього ми будемо на регулярній основі організовувати для них тренування», - розповів він. Зокрема, за його словами, для тих, хто братиме участь у бігових та легкоатлетичних змаганнях щотижня, кожного вівторка, будуть проходити тренування на НСК «Олімпійському».

«Це важливо для наших воїнів, щоб вони мали можливість знайти себе в новому житті й нові виклики для себе. І це важливо не лише для них, а для всіх нас – ми маємо віддати шану тим, хто нас захищає, і дати приклад, як можна поводитися в складних ситуаціях. І це найкращий приклад національно патріотичного виховання, це найкращий приклад для молоді», - зазначив Ігор Гоцул.

У свою чергу, Координатор зі спортивної реабілітації з країнами США та Великої Британії Володимир Гаврилов розповів, що ідея проведення заходу виникла після участі української команди в марафоні морської піхоти США в 2016 році. «Масштаби цього заходу настільки вразили - мета, способи і методи реабілітації американських поранених, що виникла ідея…зробити міжнародний захід на нашій території і охопити якомога більше військовослужбовців чи поранених», - зазначив він. За його словами, була проведена значна робота з партнерами з США, Великої Британії, Данії, Литви, Грузії тощо.

«Залучення іноземців, поранених хлопців з інших країн, які пройшли таку реабілітацію, які мають такий же досвід і своїм прикладом будуть підтримувати наших хлопців – це було дуже важливо», - розповів він.

Програма проекту «Гордість нації» містить семінарські спілкування для ветеранів України від ветеранів США, перший в Україні забіг міжнародного формату «Гордість нації: ветеранська десятка» серед чинних військовослужбовців всіх підрозділів ЗСУ та НГУ, ветеранів війни України, кадетів та ветеранів США, Великої Британії, Литви, Данії, Грузії та інших країн у рамках Київського міжнародного марафону 9th Wizz Air Kyiv City Marathons, благодійний збір коштів на підтримку учасників бойових дій, які отримали інвалідність внаслідок онкозахворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, фестиваль силових видів спорту: майстер-класи для ветеранів війни від олімпійського чемпіона Олексія Торохтія, чемпіона світу з паверліфтингу Олексія Соловйова, дворазового володаря титулу «Найсильніша людина світу» Василя Вірастюка, чемпіона світу зі стронгмена Сергія Конюшка.

Національний проект «Гордість нації» проводиться Національною радою спортивної реабілітації захисників України для єдності в суспільстві, шанування захисників України та надання їм нових можливостей у поверненні до мирного життя через спілкування, обмін досвідом та сумісним створенням майбутніх програм реабілітації.

Online-реєстрація до участі в марафоні «Гордість нації: ветеранська десятка»