Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Курсанти-льотчики виконали перші самостійні польоти на ХАЗ-30

Курсанти-льотчики виконали перші самостійні польоти на ХАЗ-30

Майбутні військові пілоти перетнули «екватор» аеродромного навчання та записали до льотних книжок по близько 15 годин зі всіх 45, запланованих на цей захід.

З 30 травня до середини вересня на одному з аеродромів Товариства сприяння оборони України, розташованого неподалік Харкова, близько 30 другокурсників льотного факультету  Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба вдосконалюють свою професійну майстерність.

До цього часу вони разом з льотчиками-інструкторами на швидкостях до 200 кілометрів за годину на висотах від 150 до 1000 метрів успішно відпрацювали такі польотні завдання, як: політ по колу та в зону на простий пілотаж. Після цього їх було допущено до самостійного керування легкомоторним літаком. У військовій авіації цей рубіж навчання поетично називають «становленням на крило».

«Польоти на ХАЗ-30 є опануванням першого рівня підготовки армійського пілота. На другому рівні хлопці підійматимуться у небо вже на реактивних Л-39 «Альбатрос» та транспортних Ан-26. А на найвищій сходинці підкорення неба курсанти сідатимуть у кабіну бойових літаків типу МіГ-29, Су-27 чи Су-25», - розповів начальник льотного факультету ХНУПС військовий льотчик-інструктор першого класу полковник Геннадій Дубовик.

За новою традицією, по поверненню з першого самостійного польоту хлопцям подарували футболки з символікою Повітряних Сил ЗС України. Цим символічним подарунком зараз дуже пишається курсант-другокурсник Олексій. Двадцятип’ятирічний хлопець розпочав військову службу солдатом-строковиком у одному з авіаз’єднань, потім підписав контракт, але рядовою посадою не обмежився. Тому два роки тому й вирішив вступити до військового університету.

«Перший політ я пам’ятаю погано, бо, як мене вчили, зосередився на алгоритмі дій та відкинув зайві емоції. Радість перемоги я сповна відчув лише по приземленню, коли друзі мене підняли на руки і підкинули декілька разів. Я зробив лише перший крок до лейтенантських погонів, але цього мені достатньо, аби ніколи вже не звернути з цього цікавого шляху», - поділився думками курсант.

Тим часом їхні старші товариші по льотному факультету ХНУПС - курсанти третіх-п’ятих курсів - у різних куточках України також успішно виконують польоти в рамках своїх льотних практик.

Особливу гордість у командування навчального закладу викликають цьогорічні випускники, які до вересня 2018 року опановують бойові літаки та вертольоти.

«Результатом копіткої роботи наших п’ятикурсників у навчальних класах чи на аеродромах є те, що у жовтні по випуску хлопці матимуть по близько 275 годин загального нальоту. Це дозволить їм на високому рівні захищати нашу Україну. Безумовно, це значно посилить потенціал Збройних сил України», - додав полковник Геннадій Дубовик.