Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер провів засідання штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників

Марк Беккер провів засідання штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників

Під час заходу 19 липня розглянули результати роботи за минулий тиждень та обговорили хід вирішення порушених раніше питань.

З початку роботи оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів надійшло 65 звернень. Оперативним штабом відпрацьовується 11 звернень.

Зокрема, одне з питань, що розглядали в ході чергового засідання, стосувалося роботи тваринницького підприємства в Сахновщинському районі. На телефон «гарячої лінії» штабу звернулися власники земельних ділянок, які не змогли дійти згоди з керівником товариства щодо продовження з ним співпраці. Присутня на засіданні голова підприємства зазначила, що конкуренти не дають працювати підприємству та ведуть нечесну гру.

«Моя головна мета - зберегти підприємство. Воно є успішним, і власників земельних ділянок, які знаходяться у нас в оренді, ми не ображаємо. Багато труднощів у роботі підприємства виникають через фермера, який блокує нашу роботу всілякими способами», - сказала керівник підприємства.

Перший заступник голови ХОДА взяв вирішення ситуації під контроль, зазначивши, що керівництву підприємства потрібно досконально переглянути проблеми в юридичній площині, та, можливо, змінити менеджмент.

«Я глибоко переконаний, що підприємство, одне з найпотужніших в області, повинно працювати. Однак будь-яка діяльність може проводитися виключно в рамках закону. Ми на своєму рівні також розберемося в ситуації, наші профільні фахівці її вже вивчають», - сказав Марк Беккер.

Також у ході засідання розглянули питання стосовно виборів пайовиками голови сільськогосподарського виробничого кооперативу. Так, на цю посаду претендували двоє, один з яких вважає, що вибори проходили з порушенням. Марк Беккер зазначив, що контроль над цим питанням буде здійснюватися на місцевому рівні. А у випадку незгоди однієї зі сторін для вирішення питання завжди можна звернутися до суду.

Було розглянуто й питання стосовно орендних відносин на сільськогосподарському підприємстві в Близнюківському районі. Власники земельних ділянок вирішили більше не продовжувати договори оренди та самостійно обробляти землю. Але ще до завершення строку дії договору орендар засіяв землі пшеницею та намагався домовитися з власниками землі про те, щоб зібрати врожай.

«Так сталося, що договори оренди були розірвані раніше. І врожай зібрали пайовики. Ми хочемо повернути наші витрати», - сказала заявниця.

Власники земельних ділянок запевняють, що землю засівали власноруч. Марк Беккер взяв ситуацію під контроль, водночас зауваживши, що насамперед керівництво підприємства повинно провести інвентаризацію договірних відносин.

Нагадаємо, штаб був створений розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. Головною метою його діяльності є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщає діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів. До складу штабу входять представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби та Держгеокадастру області.

Телефони «гарячої лінії» оперативного штабу мобільного реагування на випадки порушень прав землевласників і землекористувачів: (057) 705-01-59, (066) 339-10-58.