Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Близько 350 випускників військового вишу поповнили лави офіцерів Збройних сил України

Близько 350 випускників військового вишу поповнили лави офіцерів Збройних сил України

26 травня відбулася урочиста церемонія випуску молодих офіцерів, які успішно закінчили навчання в Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Захід проходив на Меморіалі Слави у Харкові. Від голови області Юлії Світличної привітання випускникам передав директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов.

«Завдяки зусиллям Президента України - Верховного Головнокомандувача Збройних сил України Петра Порошенка армія держави змінюється радикально. Концепція, яка за його вимогою була застосована в розвитку Повітряних сил, призвела до того, що ми отримали високомотивованих, повністю готових до бойових завдань випускників військових закладів», - зазначив Олексій Максимов.  

Так, серед випускників видового навчального закладу 6 завершили навчання із золотою медаллю та ще 13 - з дипломом з відзнакою. Також з-поміж молодих офіцерів було 10 осіб з досвідом участі в антитерористичній операції (ООС) на території Донецької та Луганської областей. Майже третина від усіх випускників є продовжувачами військових династій, а 50 - стали армійцями у третьому поколінні.

Зі знаменною датою винуватців урочистостей привітав командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов.

«Протягом багатьох десятиліть випускники університету створювали його славетну історію. На жаль, на 27-му році незалежності український народ платить надзвичайно велику ціну за право жити у вільній державі. Навічно залишилися в бойовому строю 28 випускників ХНУПС, які поклали життя за мирне небо. Новому ж поколінню офіцерів щиро зичу міцного здоров’я та службових досягнень в ім’я України», - сказав Сергій Дроздов.

Від імені випускників за своє офіцерське становлення старшим наставникам подякував лейтенант Денис Годованець і прочитав власний вірш «Україна – понад усе!».

За доброю традицією, представник православного духівництва благословив молодих воїнів на службу і побажав всіляких гараздів.

Після церемонії вручення дипломів та нагрудних знаків випускника у супроводі символічної пісні «З ім’ям Кожедуба» до неба піднялися повітряні кульки, які понесли банер з написом «ХНУПС. Випуск-2018» .

Вперше в житті офіцерські погони сьогодні одягнула лейтенант Ксенія Штанько. За п’ять років навчання на інженерно-авіаційному факультеті дівчина опанувала спеціальність, пов’язану з обслуговуванням літальних апаратів, а з другого курсу активно займалась у різних творчих колективах ХНУПС.

«Згідно з розподілом мене направили до однієї з військових частин армійської авіації Сухопутних військ. Поїду до Херсонщини. Труднощі мене не лякають. Адже у мене були такі добрі викладачі і командири, в яких навчилась ніколи не зраджувати своїй мрії, а вона у мене - кольору неба. Так, дуже шкода розставатися з друзями, але попереду в мене буде теж чимало цікавого», - зауважила молодий офіцер.

Вже наступного тижня хлопці та дівчата прибудуть до нових місць служби і в новій ролі продовжать захищати Україну.

Довідка. Історія цього видового вишу розпочалася 12 листопада 1930 року із заснування в Чугуєві 9-ї військової школи льотчиків та льотчиків-спостерігачів.

За багаторічну історію ХНУПС підготував близько 130 тисяч офіцерів, професійних сержантів та цивільних фахівців. Серед випускників ХНУПСу - 6 Героїв України, 578 Героїв Радянського Союзу, з яких 28-ми були надані ці високі звання двічі, а маршал авіації Іван Кожедуб став тричі Героєм Радянського Союзу (за 1941-1945 роки Іван Микитович здійснив 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях він збив 62 літаки противника). Серед вихованців цього вишу також - 27 льотчиків-космонавтів та чотири колишні міністри оборони.