Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківським медикам розповіли про досвід роботи сімейних лікарів у Ізраїлі

Харківським медикам розповіли про досвід роботи сімейних лікарів у Ізраїлі

26 квітня для медичних працівників області провели нараду «Про хід реформування первинної ланки медичної допомоги в Харківській області».

Під час наради, яка відбулась під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка, медиків поінформували про нові нормативні документи у сфері медичної реформи, які набули чинності за останній місяць. Також Михайло Черняк, його радник Олександр Галацан та в.о. начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан відповіли на питання, які виникли у лікарів в процесі запровадження медреформи. Серед них – питання підписання декларацій з переселенцями з окупованих територій, графік роботи сімейних лікарів, майбутнє тих медиків, з якими підпише декларації незначна кількість пацієнтів, тощо.

«Такі зустрічі з лікарями ми проводимо, щоб практично відпрацювати всі питання, які виникають у процесі запровадження реформування галузі, та отримати відповіді. Ті питання, які виникають, ми також акумулюватимемо та передаватимемо в Київ, щоб отримати реакцію, та у всієї вертикалі склалося правильне розуміння», - пояснив заступник голови ХОДА.

Він також наголосив на важливості роботи з інформування населення щодо медреформи: «Безумовно, це сьогодні пріоритет. І в цьому напрямку важлива ваша комунікація з пацієнтами, адже люди часто користуються «сарафанним радіо». Тому дуже важливо, щоб ми, люди, які реалізують реформу, добре розуміли, що ми робимо, чому саме так, куди ми йдемо. Тоді будемо ефективно працювати з пацієнтами, що зніме ту соціальну напругу, яка може виникати».

Під час наради Галина Сіроштан повідомила деякі показники ходу реформування ланки первинної медицини в області. Зокрема, вона відзначила, що на даний момент регіон залишається на провідних позиціях з впровадження приписної кампанії «Обери свого лікаря» в Україні. Декларації з сімейними лікарями підписали вже понад 195 тисяч пацієнтів (6,4 % населення в районах області та 8,1% жителів міста Харків).

Особливістю наради 26 квітня стала доповідь сімейного лікаря з м. Хайфи (Ізраїль) Олени Тайчер. Вона розповіла колегам про те, як запроваджували сімейну медицину в Ізраїлі, як працює ця система та які переваги від цього мають як лікарі, так і пацієнти.

«Мені дуже подобається працювати сімейним лікарем, - сказала Олена Тайчер. - Я працюю сімейним лікарем 20 років, а загальний стаж в медицині у мене майже 40. Хочу сказати вам про три головні постулати для сімейного лікаря: 1) він повинен бути дуже досвідченим, широко освіченою людиною та мати досвід психологічної роботи, приймати рішення і мислити; 2) повинен мати гідну оплату своєї праці; 3) оплата сімейного лікаря повинна знаходитися в прямій залежності від кількості і якості його праці».

Спеціаліст з Ізраїлю запевнила колег у тому, що в українців є всі шанси вдосконалити медицину в країні.

«Для цього не потрібні якісь вікові підвалини, не потрібно щось перевертати до з ніг на голову. Для цього потрібно лише вміле керівництво, яке має бізнес-мислення, та хороша підготовка лікарів», - сказала Олена Тайчер.