Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківським вишам пропонують долучитися до освітньої програми Євросоюзу

Харківським вишам пропонують долучитися до освітньої програми Євросоюзу

19 квітня заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев взяв участь у відкритті інфодня програми ЄС «Еразмус+».

Захід проводить Національний Erasmus+ - офіс (НЕО) в Україні спільно з ХОДА, Харківським університетським консорціумом та ХНУ ім. Каразіна. 

У рамках інфодня заплановано проведення декількох зустрічей, семінарів, тренінгів для молодих науковців, студентів, викладачів, керівників вищих навчальних закладів, головна мета яких - проінформувати про можливості програми ЄС «Еразмус+» для ВНЗ, управління грантовими коштами, роль керівництва у реалізації проектів, підготовку проектів. 

«Програма «Еразмус+» дає можливість реалізації освітніх та наукових проектів, розробок. Заявку на отримання коштів може оформити не один виш, наукова установа або інша організація, а об’єднання декількох партнерів, серед яких повинен бути представник з Європи. Спільна робота може стосуватися досліджень, обміну студентами тощо, - сказав Анатолій Бабічев. – Хочу нагадати, що між головою ХОДА Юлією Світличною та Головою Представництва ЄС в Україні Хюґом Мінґареллі були досягнуті домовленості щодо співробітництва. Ми всі розуміємо, що для Харківщини питання освіти та науки є пріоритетним. Без цього неможливий розвиток економіки. Програма «Еразмус+» якраз допомагає нам у цьому».

Серед напрямків Програми ЄС «Еразмус+», які відкриті для України, - «Мобільність студентів у вищій освіті» (вищі навчальні заклади з країн-партнерів, у тому числі з України, можуть бути партнерами університетів з Європи для організації проектів мобільності для студентів), «Співпраця задля інновацій» (зміцнення співпраці між ВНЗ та ключовими стейкхолдерами заради сприяння якості та інноваціям у вищій освіті), «Жан Моне» (основна ціль – активізувати євроінтеграційний дискурс, залучати вищі навчальні заклади до дослідження євроінтеграційних процесів та поширення ідей Об’єднаної Європи). 

Як зазначила координаторка Національного «Еразмус+» - офісу в Україні Світлана Щіткова, ця програма для України не нова - наразі реалізуються проекти за 11 напрямами. 

«Університети Харкова завжди були найактивнішими учасниками програми. Починаючи з цього року, буде оголошено новий конкурс. Після довгих перемовин з Європейською комісією було домовлено про виділення окремого «вікна» для України. Для участі у проектах «Міжнародна кредитна мобільність», «Розвиток потенціалу вищої освіти» та «Жан Моне» буде спрямовано приблизно 5 млн євро», - сказала Світлана Щіткова.

Як відзначив в.о.ректора Каразінського університету Віль Бакіров, подібна допомога потрібна задля того, щоб харківські виші могли активніше долучатися до міжнародного освітнього простору.

«Ми вже не можемо замикатися всередині самих себе. Нам треба бути відкритими, набувати досвіду співпраці. Це необхідно для керівників вишів, для наших викладачів, студентів. Програми «Темпус», «Еразмус+» дуже допомагають у нашій роботі. Ми б хотіли ще тісніше співпрацювати. Тому що жоден солідний університет не може не мати таких проектів», - зазначив Віль Бакіров. 

Довідка. Національний Erasmus+ - офіс в Україні (НЕО) у співпраці з Представництвом ЄС в Україні забезпечує допомогу та підтримку Виконавчому агентству з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) щодо запровадження в Україні Програм «Темпус», Erasmus+ у сфері вищої освіти. НЕО досліджує розвиток вищої освіти в Україні та інших сфер освіти, у разі потреби.