Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пенсії для людей зі значним стажем та низькими зарплатами будуть збільшені. Мінсоцполітики

Пенсії для людей зі значним стажем та низькими зарплатами будуть збільшені. Мінсоцполітики

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про варіанти вирішення проблеми низьких пенсійних виплат для людей зі значним розміром трудового стажу та малими зарплатами.

«Проблема полягає у тому, що суми внесків до пенсійної системи є різними. З 2000 року все прозоро та зрозуміло – державного регулювання практично не було. А ось трудовий стаж людей, які вийшли на пенсію до 2000 року, прийшовся переважно на радянські часи. І тут виникають запитання, тому що тоді держава регулювала зарплати – фактично встановлювала їх. До того ж були сфери, які хронічно недофінансовувалися. Наприклад, селяни в колгоспі – що вони могли на трудоднях заробити? Навіть, коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки. А санітарка, молодший медичний персонал, зарплати 60-80 карбованців. 40 років людина працювала і має пенсію 1300-1400 гривень», - сказав Андрій Рева.

За словами міністра, сьогодні триває робота з визначення механізмів вирішення цієї проблеми, обговорюються різні варіанти, але за будь-яких умов єдина формула пенсійного забезпечення залишиться незмінною.

«Перший варіант, який розглядається, – це збільшення мінімальної зарплати. Підвищуємо мінімальну зарплату – збільшуються мінімальна пенсія та надходження до Пенсійного фонду. У інших пенсія не зростає, бо у них індексація, а ось на людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине. Є інший варіант  – взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000 року будь-які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000 року», - пояснив урядовець.

Водночас усі зміни відбуватимуться в рамках бюджету Пенсійного фонду.

«Потрібно, щоб наші бажання відповідали нашим можливостям. Підкреслюю – ми не надрукували жодної гривні, щоб профінансувати пенсійні виплати. Ми не брали кредити, не брали борги в МВФ. Усі підвищення пенсій Україна здійснила в рамках додаткових надходжень від сплати ЄСВ до Пенсійного фонду, – ось чим наш уряд відрізняється від усіх попередніх», - резюмував Андрій Рева.