Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Минулого року кількість підприємств-боржників із зарплати в області зменшилася на третину

Минулого року кількість підприємств-боржників із зарплати в області зменшилася на третину

Підсумки роботи обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат підбив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Відкриваючи зустріч 30 січня, він зазначив, що в результаті проведеної минулого року роботи загальна кількість підприємств-боржників зменшилася на третину.

«Ліквідовані борги на 52 підприємствах, установах, організаціях (разом з філіями), скорочено заборгованість ще на 15-ти в загальній сумі 70,9 млн грн. При тому, що борги на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві протягом 2017 року зросли на 32,3 млн грн, вдалося скоротити загальну суму заборгованості по області на 6,4 млн грн (на 2,8%)», - навів дані Михайло Черняк.

Він також відзначив, що за результатами проведених 13 засідань обласної комісії було спрямовано 22 листи до центральних органів виконавчої влади, як органів управління підприємствами державної форми власності, на яких зосереджено 86,7 % загальних боргів в області. 

«Позитивні зрушення відбулися на підприємствах-боржниках колективної та приватної форм власності, де на сьогодні борги скорочені в порівнянні з початком минулого року на 41,3 млн грн (на 51,4 %). Ліквідована заборгованість в АК «Харківобленерго» - 36,7 млн грн. Зменшені борги на підприємствах промислової групи «УПЕК» – на 3,8 млн грн (на 70,4 %)», - ознайомив з результатами роботи Михайло Черняк.

Що стосується підприємств комунальної форми власності, ліквідації заборгованості на яких приділяється особлива увага, то на сьогодні залишаються не погашеними лише 2,2 тис. грн на одному економічно активному підприємстві.  

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага відзначив, що для виконання поставлених завдань має велике значення якісна робота Головного управління Держпраці в Харківській області, як єдиного органу, на роботу якого не розповсюджується мораторій на проведення планових перевірок, інспекційних відвідувань у сфері господарської діяльності.

На засіданні комісії розглянуто стан погашення боргів на ДП «Харківський завод електроапаратури», ДП «Харківський завод залізобетонних виробів», Державному проектно-вишукувальному та науково-дослідному інституті «Укренергомережпроект», ДП «Український державний головний науково-дослідний і виробничий інститут інженерно-технічних вишукувань «УкрНДІІНТВ», Державному інституті праці та соціально-економічних досліджень та ДП «Дублянський спиртовий завод».

За підсумками засідання визначено першочергові заходи, спрямовані на ліквідацію боргів.

Довідка. До складу обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат  входять керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних підрозділів міністерств та відомств у Харківській області (ГУ Держпраці, статистики), організації роботодавців та профспілок області, відділення Національної служби посередництва і примирення в Харківській області. Запрошуються на засідання представники обласної прокуратури, Національної поліції в Харківській області, ГУ юстиції в Харківській області (виконавча служба та відділ з питань банкрутства).

Головними пріоритетами ХОДА під час реалізації державної соціальної політики з питань оплати праці залишаються:

- створення умов для ефективної праці людини, оскільки добробут родин формують, насамперед, доходи від трудової діяльності;

- запровадження ефективної системи контролю за використанням праці без належного оформлення;

- подолання явищ з виплати заробітної плати у розмірі, меншому за мінімальний, та заборгованості з виплати заробітної плати.