Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

На Харківщині вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня керівництво області та міста, чорнобильці та представники громадськості поклали квіти до пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи в Молодіжному парку.

Як зауважила голова ХОДА Юлія Світлична, на Харківщині не тільки вшановують пам’ять учасників ліквідації на ЧАЕС, які вже пішли з життя, а й працюють над вирішенням актуальних питань ліквідаторів та їхніх родин.

«У цей день ми вклоняємося людям, які, втрачаючи власне здоров’я, постійно ризикуючи життям, ліквідовували наслідки атомної катастрофи. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварії на ЧАЕС, від ще тяжчих її наслідків вдалося врятувати не лише Україну, але й усю Європу, - підкреслила Юлія Світлична. - Проте ми не тільки вшановуємо подвиг чорнобильців, але й вирішуємо ті питання, які є актуальними для ліквідаторів аварії та їх родин. Співпраця з громадськими організаціями чорнобильців є постійним напрямком роботи обласної влади».

У покладанні квітів до пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи в Молодіжному парку взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Він зазначив, що, завдяки системній та конструктивній роботі обласної адміністрації з чорнобильськими організаціями, на Харківщині вдається вирішувати нагальні питання чорнобильців, щороку покращувати соціальне забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та інших осіб, постраждалих унаслідок катастрофи.

Так, у 2017 році було збільшено фінансування, яке виділяється з обласного бюджету на лікування чорнобильців у КЗОЗ «Обласний диспансер радіаційного захисту населення». На медичне забезпечення хворого тут передбачено 50 грн на день (у 2016-му - 33 грн), на харчування - 40 грн на день (34 грн). Слід зауважити, що по інших закладах охорони здоров’я ці суми складають у середньому 18,5 грн - на медикаменти та 14,7 - на харчування.

Крім того, за обласною програмою «Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у 2017 році на забезпечення чорнобильців ліками було виділено 7,8 млн грн, на зубне протезування – 700 тис. грн.

У рамках «Комплексної програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки» на забезпечення санаторно-курортного лікування чорнобильців ІІ категорії та потерпілих дітей у супроводі батьків з обласного бюджету виділено 2,2 млн грн, на санаторне лікування чорнобильців І категорії - ще 1 млн грн. На надання одноразової матеріальної допомоги особам з інвалідністю І групи, дітям-сиротам, дітям з інвалідністю та вдовам виділено понад 900 тис. грн. На надання допомоги, пов’язаної з похованням померлих, - понад 300 тис. грн.

«Загалом з обласного бюджету в 2017 році на соціальний захист чорнобильців було виділено 13,2 млн грн, що на 24 % більше, ніж у 2016 році (10,7 млн грн). З місцевих бюджетів області на ці цілі було виділено 1,5 млн грн, що вдвічі більше, ніж у 2016 році», - зауважив Михайло Черняк.

Довідка. У Харківській області станом на 1 грудня 2017 року проживають 11076 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з них 5490 - особи з інвалідністю. Крім того, в області проживають переселенці з зони радіоактивного забруднення – 5 431 чол., з яких 940 - особи з інвалідністю; діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, – 3013 чол., з яких 12 - діти з інвалідністю; дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 1749 чол.