Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми перейшли від слів до справи і реформуємо прокуратуру. Президент

Ми перейшли від слів до справи і реформуємо прокуратуру. Президент

Під час урочистостей з нагоди Дня працівників прокуратури Петро Порошенко зазначив, що процес реформування органів прокуратури України має досить тривалу історію.

«Реформа прокуратури – найважливіше зобов’язання, яке наша держава взяла ще в 1995 році перед Радою Європи. В 1996 році ці зобов’язання увійшли до нашої Конституції. З того часу ПАРЄ, інші європейські інституції не втомлювалися нагадувати про необхідність реформування. Та якщо раніше про цю реформу тільки говорили, то ми з вами перейшли від слів до діла і, нарешті, втілюємо цю реформу в життя», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що безперечним досягненням є значне оновлення керівного та кадрового складу, що стало можливим завдяки відкритим і прозорим конкурсам. При цьому він нагадав про критику з боку скептиків, які не вірили в можливості проведення прозорих та відкритих конкурсів в прокуратурі.

«Інституція з колись наглухо зачиненими дверима відкрилася для сотень молодих правників з-поза меж системи», - сказав Петро Порошенко та нагадав, що минулого року при конкурсному наборі в місцеві прокуратури 82% вакансій обійняли фахівці, які до того в прокуратурі не працювали.

Президент також відзначив, що прокурорське самоврядування дозволило зробити систему органів прокуратури незалежнішою.

«Генпрокурор не може одноосібно ані призначити, ані зняти будь-якого керівника будь-якої ланки прокуратури», - підкреслив Глава держави та додав, що нині неможливо, щоб генеральний чи будь-який інший керівник, лякаючи звільненням, примушував підлеглого прокурора або слідчого порушувати чи закривати замовну справу проти будь-якої особи.

Президент підкреслив, що цілком виправданим та ефективним кроком стало створення Генеральної інспекції. «Наскільки я поінформований, з січня вже понад півсотні прокурорів – до рівня аж заступників обласних прокурорів – звільнено за недоброчесність, невірогідність даних в електронних деклараціях, невідповідність способу життя заявленим доходам»,  - сказав Петро Порошенко.

Президент відзначив оздоровлення та оновлення системи прокуратури та навів приклад роботи слідчого – переселенця з Луганщини, який відхилив двісті тисяч доларів хабару.

«Зміни в прокуратурі є частиною глобального реформування всієї правоохоронної системи. Воно ще далеке від завершення. Частина новостворених органів методом проб та помилок вже працює», - сказав Глава держави та привітав з початком формування Державного бюро розслідувань. При цьому він повідомив, що підтримує законопроект, який має на меті уникнути правового вакууму і продовжує перехідний період до моменту остаточного формування ДБР.

«Впевнений, що прокуратура підставить плече до запуску нового слідчого органу. Сподіваюся, що згодом на роботу до бюро у межах встановленої законом квоти перейдуть і найкращі слідчі прокуратури», - підкреслив Глава держави.

Президент також повідомив, що поки що лише на рівні законопроекту існує Державне бюро фінансової безпеки. «Бюро стане інтелектуальним центром, робота якого базуватиметься на використанні сучасних ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу», - сказав Петро Порошенко.  При цьому Президент висловив сподівання, що до того ж часу, як воно з'явиться, працівники прокуратури будуть неухильно дотримуватися інструкції, яку видав Генеральний прокурор, і яка обмежує можливості втручання силовиків у справи бізнесу.