Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область є лідером у реалізації програми імпортозаміщення «Укроборонпрому»

Харківська область є лідером у реалізації програми імпортозаміщення «Укроборонпрому»

Це заявив заступник генерального директора з розвитку концерну Артур Херувімов на IX Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».

«За три роки ми збільшили у п’ять разів кількість підприємств Харківської області, з якими налагоджено кооперацію. Інвестиції у вигляді замовлень у підприємства регіону збільшились більше, ніж у 7 разів: з 46,5 млн гривень до 340,4 млн гривень. Понад 1800 студентів харківських вишів пройшли практику на підприємствах «Укроборонпрому», – розповів Артур Херувімов.

За його словами, у 2014 році концерн взявся до реалізації масштабної програми імпортозаміщення. Підписано меморандуми про співробітництво з 21 обласною державною адміністрацією. Наразі з державним концерном співпрацюють 394 підприємства.

Заступник генерального директора з розвитку також нагадав про основні досягнення концерну за останні три роки.

«Завдяки ефективному управлінню ми змогли досягти зростання ключових фінансових показників. У 2016 році чистий прибуток підприємств «Укроборонпрому» збільшився до 28,3 млрд грн, а до бюджету було перераховано податки і збори на суму 4,6 млрд грн», – зазначив Артур Херувімов.

Він уточнив, що «Укроборонпром» зробив великий внесок у обороноздатність держави – близько 16 тис. одиниць озброєння та військової техніки передано силовим структурам України.

«За три роки підприємства «Укроборонпрому» отримали на державне оборонне замовлення 11,7 млрд грн, виконавши його та заплативши в бюджет 12,4 млрд грн», – заявив Артур Херувімов.

Нагадаємо, Державний концерн «Укроборонпром» завершує перший етап масштабної програми приєднання регіонів України до програми імпортозаміщення, у результаті якої підприємства різних форм власності, перш за все - малий та середній бізнес, працюють на посилення обороноздатності держави. Завдяки імпортозаміщенню та співпраці із західними партнерами вже вдалось забезпечити технологічну незалежність української оборонної промисловості. 

Для прикладу, у виробництві новітніх бронемашин БТР-4 станом на 2014 рік кількість деталей з РФ становила 45%, ще 45% були українськими, а ще 10% імпортувались. У 2015 році кількість російських деталей становила 0%, а ще 35% імпортувались з інших країн. У 2017 році Україна самостійно виробляє 88% всіх агрегатів та вузлів для БТР-4, імпортуючи лише 12%.