Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До кінця року в області об'єднаються ще 5 - 7 громад

До кінця року в області об'єднаються ще 5 - 7 громад

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк під час зустрічі з керівником програми «DOBRE» в Україні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Беррі Рідом.

Захід відбувся 29 серпня в Харківській облдержадміністрації. Михайло Черняк поінформував іноземних партнерів про хід процесів децентралізації та об'єднання громад в області.

«Сьогодні на Харківщині створено 12 об'єднаних територіальних громад, ще 5 - 7 з'являться до кінця цього року. Пріоритет при створенні ОТГ приділяється якості громад і відповідності їх критеріям дієздатності», - зазначив Михайло Черняк.

Він підкреслив, що питанням об'єднання та розвитку громад приділяє особливу увагу голова ХОДА Юлія Світлична.

«Технічна підтримка західних партнерів дуже важлива для нас, і думаю, що спільна діяльність матиме хороші результати, - підкреслив Михайло Черняк. - Важливо надати підтримку як на етапі об'єднання громад, так і під час перших кроків ОТГ. Потрібно навчити людей на місцях працювати з проектами, які надають партнери. Сподіваюся, до вашої програми приєднаються й інші громади області».

Беррі Рід розповів учасникам зустрічі про проект. Так, згідно з програмою допомога надається в 7 областях України. Усього іноземні партнери працюють з 50-ма ОТГ, серед яких три знаходяться в Харківській області. «DOBRE» в Україні буде розвивати ОТГ протягом 4 - 5 років. Беррі Рід ознайомив присутніх з «дорожньою картою» програми.

«Наша головна мета - створити сприятливі умови для громад, які зможуть бути самодостатніми. Ці громади повинні стати прикладом для інших, - заявив Беррі Рід. - Зараз ми вивчаємо дані діяльності громад, на підставі яких ми будемо надавати допомогу в різних областях, наприклад, у сфері надання послуг. Також будемо працювати у сфері місцевого економічного розвитку, адміністративно-фінансового менеджменту. Крім того, нам необхідно буде визначити індекс дієздатності місцевої влади. За допомогою цих оцінок громада зможе побачити, яку сферу необхідно покращувати».

Директор Харківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова подякувала партнерам за надану допомогу та запропонувала регіональним координаторам «DOBRE» майданчик для співпраці.

«На сьогодні у нас фактично створено 20% громад від перспективного плану. Це якісні ефективні громади чисельністю понад 5 тисяч осіб, що відповідає критеріям Мінрегіонрозвитку і західних експертів. Сьогодні створеним в області громадам дуже важливо дати точки зростання», - сказала Діана Баринова.

На завершення зустрічі Михайло Черняк запросив Беррі Ріда взяти участь в міжнародному економічному форумі, який пройде у вересні в Харкові.

«У рамках форуму, зокрема, відбудеться панельна дискусія, присвячена питанням децентралізації та ефективного управління в громадах. Також під час заходу ХОДА та програма «DOBRE» зможуть укласти меморандум про співпрацю», - запропонував Михайло Черняк.