Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уряд виділив додаткові 400 млн грн на «теплі кредити»

Уряд виділив додаткові 400 млн грн на «теплі кредити»

У найближчі два тижні банки розпочнуть надавати населенню допомогу на проведення енергоефективних заходів.

Як повідомили в Управлінні паливно-енергетичного комплексу ХОДА, мешканці області мають змогу отримати відшкодування від 20% до 40% суми коштів,що  залучені на утеплення помешкань, встановлення приладів обліку чи заміну газових котлів на твердопаливні. Для ОСББ в будинках, де проживають родини, які отримують субсидії, сума компенсації може бути ще більшою – до 70%.

«Окрім того, на території Харківщини діє обласна програма щодо відшкодування 15% річної ставки за кредитами, які були отримані населенням на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016 – 2020 роки. Також у регіоні діє програма щодо додаткового відшкодування з обласного бюджету 20% суми банківських кредитів, які були залучені ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів (утеплення стін, підвалів та дахів, встановлення індивідуальних теплових пунктів та засобів обліку, заміну вікон, встановлення твердопаливних котлів тощо)», - повідомили в управлінні.

Спеціалісти також зазначають, що за підсумками минулого опалювального сезону доведено: енергомодернізація житла дає змогу сплачувати за комунальні послуги в рази менше.

«Наприклад, будинковий та квартирний лічильник обліку спожитого тепла, що встановлені разом із системою регулювання та утепленням будинку, дають найбільший вплив на платіжку. Економія на оплаті за опалення може становити до 80% у разі, якщо будинок добре утеплений. Окрім значного заощадження на комунальних рахунках, родини матимуть затишні та комфортні оселі», - впевнені фахівці.