Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області підбили підсумки реалізації проектів GIZ для переселенців

В області підбили підсумки реалізації проектів GIZ для переселенців

В обговоренні взяли участь представники ХОДА, німецької федеральної компанії GIZ, організацій та установ, які реалізували проекти й місцевих громад.

Від імені керівника Харківської області Юлії Світличної учасників заходу привітала директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Вікторія Белявцева. Вона подякувала за роботу всім, хто займався реалізацією проектів, та відзначила швидкі темпи їх впровадження.

«У жовтні минулого року було об’явлено конкурс, у листопаді підбито результати. Із 112 заявок відібрали десять. Самі проекти було реалізовано з середини січня до середини березня, - відзначила Вікторія Белявцева. – Хочу висловити сподівання, що цей короткостроковий конкурс, який ми завершили, дасть старт наступним проектам, що зможуть покращити умови життя переселенців на Харківщині».

За інформацією керівника проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО», що виконується німецькою федеральною компанією GIZ, Майка Маттеса, співпраця з областями, які прийняли найбільшу кількість переселенців зі Сходу України, продовжується.

«Реалізовані проекти були покликані покращити ситуацію в галузі медицини, підтримати розвиток волонтерського руху, а також містили просвітницькі та культурні заходи. Загалом у рамках цих 10 проектів було інвестовано понад 4 млн грн. Слід зазначити, що кошти передбачалися не тільки для придбання необхідного обладнання але також для покращення якості надання послуг та розвитку цих організацій і установ», - підкреслив Майк Меттес.

За даними координаторів програми, в результаті впровадження проектів було проведено 52 різноманітних заходи, у яких взяли участь майже 3 тис. учасників (у т.ч. 430 ВПО). Найбільш масовим був ярмарок вишів, якій організувала Обласна бібліотека для юнацтва. Ярмарок проходив у бібліотеці протягом 2-х днів, було представлено 25 вищих навчальних закладів. Захід відвідала понад 1 тис. абітурієнтів. Також більше 1 тис. чоловік взяли участь у різноманітних тренінгах, семінарах, воркшопах та майстер-класах. Майже 300 осіб мали змогу отримати індивідуальні консультації (психологічні, юридичні або з питань працевлаштування).

«Серед переможців - 3 проекти, що пов’язані з наданням послуг у сфері медицини, також проекти, пов’язані з роботою бібліотек, будинку культури, центру надання адміністративних послуг та 3-х громадських організацій. Із 4 млн грн загального фінансування на 1,5 млн грн було закуплено комп’ютерної техніки з ліцензійним програмним забезпеченням,на  676 тис. – медичного обладнання, на 511 тис. - меблів, також побутова техніка, спортивне обладнання», - розповіла координатор проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО GIZ Ірина Косуля.

За її словами, в Харкові та області також було створено 7 інформаційних центрів. 2 – на базі бібліотек: обласної бібліотеки для юнацтва та бібліотеки ім. Короленко. 3 - на базі Харківської гуманітарно-педагогічної академії, її балаклійської філії та Красноградського коледжу. Ще 2 центри – на базі громадських організацій, а також 1 – у територіальному центрі соціального обслуговування Чугуївської міської ради. Окрім тренінгів, семінарів та воркшопів, що проходили під час реалізації проектів, на базі центрів були проведені курси комп’ютерної грамотності для 70 переселенців.

Серед результатів реалізації проектів – створення соціального центру з можливістю тимчасового проживання для ВПО у місті Барвінкове. У приміщені було облаштовано 6 житлових кімнат, що розраховані на проживання 30 осіб. Також у Центрі є пральна, кухня, й кімнати, обладнані комп’ютерною технікою.

«Реалізовано три проекти у сфері медицини. Так, нове обладнання отримало пологове відділення Первомайської районної лікарні, де було закуплено акушерське ліжко, багатофункціональний хірургічний стіл, операційна лампа та інше. Результати реалізації проекту лише цього року відчують 1300 пацієнтів Первомайської районної лікарні», - наголосила Ірина Косуля.

Ще одним вдалим медичним проектом, за словами координаторів, став Центр первинної медико-санітарної допомоги Барвінківського району. Він також отримав нове оснащення. Перш за все, для кожного сімейного лікаря міста й району було створено автоматизоване робоче місце, що значно полегшує документообіг.

Проект зі сфери медицини впроваджувала Новоіванівська сільська рада. У результаті було  оновлено обладнання фельдшерсько-акушерського пункту. Закуплене діагностичне та лікувальне обладнання та офісна техніка.

«Наступний проект було реалізовано разом із Ізюмським міським палацом культури. Так, палац культури було обладнано новою музичною та світловою апаратурою. Наразі з новою технікою вже було проведено 6 масових заходів, які відвідало близько 20 тис. глядачів, - відзначила Ірина Косуля. - Ще один проект був спрямований на покращення надання адміністративних послуг у Дворічанському районі. Відбулося переформатування системи надання адмінпослуг від кабінетної роботи до формату прозорого офісу. Було закуплено сучасну оргтехніку та меблі».

Довідка. Проект «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» є однією з 3 ініціатив інфраструктурної програми для України які реалізуються за дорученням уряду Федеративної республіки Німеччина, федеральною компанією GIZ. Метою проекту є покрашення якості надання послуг місцевому населенню та територіальним громадам у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, які в зв’язку з подіями на сході України були вимушені прийняти велику кількість переселенців.