Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародний фестиваль «Дзеркальний струмінь» у Харкові планують зробити щорічним

Міжнародний фестиваль «Дзеркальний струмінь» у Харкові планують зробити щорічним

Про це повідомили голова ХОДА Юлія Світлична й арт-директор фестивалю, диригент Станіслав Христенко під час заключного концерту «Дзеркального струменя» 25 травня.

«Сьогодні ми з вами можемо послухати видатних людей, які своєю працею прославляють нашу країну далеко за її межами. Вони виступають на найбільш відомих майданчиках світу, а зараз зібралися тут, у рідному місті, та зіграють для нас. Я хочу, щоб цей культурний вечір згуртував нас і ми були дружні, як 7 нот музичного стану», - звернулася до глядачів та артистів Юлія Світлична.

Станіслав Христенко зазначив, що головна мета всіх учасників «Дзеркального струменя» - за допомогою музики надати змогу землякам інтегруватися в систему цінностей європейського суспільства.

«Ми спілкуємося з молоддю та хочемо, щоб, наприклад, фізіотерапевт, який не знає жодної ноти, знав усі твори Баха, як один мій знайомий, який живе в Брюсселі. Щоб власник пекарні запрошував до себе додому гостей і проводив для них концертну серію, в якій би звучала класична акустична музика. Щоб програміст, як у компанії Google, після важкого робочого дня йшов у спеціальну кімнату, яка надана компанією, щоб за власним бажанням грати класичну музику на роялі, - пояснив Станіслав Христенко. - Ми приїхали для того, щоб сьогоденні та у майбутньому музиканти не тільки не їхали звідси, а навпаки - приїжджали сюди. Щоб ця сцена та майбутня сцена великої зали Харківської філармонії стали одними з найпрестижніших сцен Європи та світу».

За 7 днів, які світові знаменитості провели в нашому регіоні, вони зустрілися з більш ніж тисячею дітей, багато з яких чули класичну музику вперше.

«Я був у школах Первомайського, Чугуєва, Люботина, Богодухова, зустрічався з учнями кількох як приватних, так і державних шкіл Харкова, - розповів Станіслав Христенко. - Я показував їм твори сучасної класичної музики, тому що діти сьогоднішнього дня повинні чути, що відбувається в класичній музиці сьогодні. Також ми грали для дітей з дитячих будинків, інтернату для слабозорих, дітей ветеранів АТО та загиблих бійців АТО. Тому що саме діти і є культурним майбутнім України. Я сподіваюся, що ми зустрінемося в наступному році, й наша програма буде ще масштабнішою».

Голова ХОДА повідомила, що «Дзеркальний струмінь» планують зробити щорічною подією. Вона подякувала музикантам зі світовим іменем за те, що вони знайшли у своїх щільних гастрольних графіках час для того, щоб відвідати рідну область.

«Ви дали натхнення дітям. Показали, що заповітне є дуже близьким, що дивовижні люди - поруч», - сказала керівник області.

Разом з генеральним директором ХНАТОБу ім. М.В. Лисенка Олегом Орищенком Юлія Світлична вручила подяки голови ХОДА артистам зі світовим іменем: піаністці Катерині Титовій і віолончелісту Олексію Шадріну, які представляли Німеччину, скрипалеві з Австрії Михайлу Захарову, артистам Національної опери України Аллі Позняк і Сергію Михайлову, а також арт-директору фестивалю, диригенту Станіславу Христенку.

Нагадаємо, Перший міжнародний музичний фестиваль «Дзеркальний струмінь» проходив під патронатом голови ХОДА Юлії Світличної з 19 по 25 травня.

Більше фото