Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відзначатимуть 330-річчя з дня обрання гетьманом України Івана Мазепи

На Харківщині відзначатимуть 330-річчя з дня обрання гетьманом України Івана Мазепи

План заходів обговорили 27 квітня під час засідання організаційного комітету під керівництвом заступника голови – керівника апарату ХОДА Анатолія Бабічева.

«Цього року ми відзначаємо найважливішу для нашої державності подію - 330-річчя з дня обрання гетьманом України Івана Мазепи. Видано відповідні нормативні документи: постанова Верховної Ради щодо святкування цієї дати, розпорядження обласної адміністрації щодо проведення заходів на належному рівні. Буде низка заходів на державному рівні, але, разом з тим, я думаю, що буде правильно, якщо основні заходи, найбільш масові, відбудуться саме на території Харківської області», - сказав Анатолій Бабічев.

До відзначення пам'ятної дати в смт Коломак планують відкрити пам’ятник Івану Мазепі. Також у рамках святкування відбудеться прем’єра оперної вистави «Мазепа» у Харківському національному театрі опери та балету ім. М.В.Лисенка та в смт Коломак у форматі «open air» у день урочистого відкриття пам’ятника.

Окрім того, передбачено провести Міжнародну наукову конференцію «Гетьман Мазепа: історична постать у контексті процесів українського державотворення», етнофестиваль «Коломак-Мазепа-фест».

Для гостей масштабного свята працюватиме виставка-ярмарок майстрів народного мистецтва, проводитиметься розважальна програма. Також планується акція «Найбільший гетьманський стіл».