Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Усі лікарні в області продовжать працювати. Михайло Черняк

Усі лікарні в області продовжать працювати. Михайло Черняк

Це заступник голови ХОДА заявив під час прес-конференції 7 лютого.

«Збереження в ході реформування сфери охорони здоров'я всіх лікарень та інших медичних установ, що працюють на даний момент, - це принципова позиція голови обласної адміністрації Юлії Світличної. Питання знаходиться під її особистим контролем», - підкреслив Михайло Черняк.

За його словами, це стосується й лікарні в місті Люботин, жителі якого схвильовані чутками про можливе закриття закладу.

«Статистика говорить про те, що в Люботині повинна бути лікарня інтенсивного лікування першого рівня, тому ніхто не збирається її закривати. Це стосується й інших установ області», - наголосив заступник керівника ХОДА.

Він також зазначив, що на даний момент немає остаточного рішення щодо кількості госпітальних округів, які будуть сформовані на Харківщині.

«Але яким би не було остаточне рішення Міністерства охорони здоров'я щодо госпітальних округів, це не вплине на кількість лікарень в області. Наше завдання - не скорочувати кількість установ, а робити медичну допомогу доступнішою для жителів області», - підкреслив Михайло Черняк.

Заступник голови обласної адміністрації нагадав, що медична реформа буде проходити в три етапи. На першому буде реформовано первинний рівень надання медичної допомоги - реалізацію цього етапу планують почати з липня поточного року. У 2018-му планується реформувати другий рівень надання медичної допомоги, e 2019-му - третій.

Реформа першого рівня передбачає закріплення пацієнтів за сімейними лікарями на умовах договорів, а також відповідні зміни у фінансуванні, яке буде здійснюватися за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Реформа другого рівня надання допомоги передбачає функціональне об'єднання лікарень і створення госпітальних округів.

Як пояснив у ході прес-конференції радник заступника голови ХОДА Олександр Галацан, при реалізації другого етапу реформи мережа медзакладів області буде збережена, при цьому деякі лікарні змінять статус.

«Реформування проводиться не «для галочки», його мета - якісна і доступна допомога для жителів регіону, що передбачає використання сучасних методів і технологій. Безумовно, не може бути однієї центральної лікарні інтенсивного лікування на території округу. В Харківській області буде реалізована та схема, яка зручна, перш за все, громаді, - підкреслив Олександр Галацан. - В регіоні буде створено мережу лікарень інтенсивного лікування другого рівня, де буде надаватися цілодобова допомога всіх видів. Крім того, буде багато лікарень інтенсивного лікування першого рівня - оснащених, з кваліфікованим персоналом. Їх буде рівно стільки, скільки потрібно, щоб забезпечити повну доступність медичної допомоги».