Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Меморіал «Дробицький яр» занесли до Держреєстру нерухомих пам’яток

Меморіал «Дробицький яр» занесли до Держреєстру нерухомих пам’яток

Наказом Міністерства культури України від 6 грудня до Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесено три об’єкти культурної спадщини, розташовані на території Харківської області.

Так, пам’яткою історії та монументального мистецтва місцевого значення визнано Меморіальний ансамбль «Дробицький яр» - одне з найбільших місць масових страт та поховань жертв фашизму в Україні. За історичними даними, на території ансамблю поховано у 10 братських могилах близько 30 тисяч чоловік, переважну більшість становить єврейське населення харківського гетто, розстріли якого почалися з грудня 1941 року.

Також до реєстру потрапив Печерний християнський скит, який знаходиться в селищі Ков’яги Валківського району.

«Підземний скит представляє собою колишню оселю православних ченців-затворників (кін. XVIII – поч. XIX ст.). Це комплекс підземних споруд, який, ймовірно, використовувався як для проживання, так і для проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній. В інтер’єрі - безліч рельєфів та зображень з біблійних мотивів. У галереях - багато архітектурних деталей: різних ніш, підковоподібних арок. Стилістика розпису стін та архітектурних прийомів наближена до мистецтва пізнього класицизму та ампіру кінця ХVIII – середини XIX століть, що свідчить про час функціонування скиту», - розповіли в Управлінні культури ХОДА.

Сьогодні майже всі печерні монастирі та скити в Україні відомі та детально описані, але згадок про Ков’язький скит немає, що свідчить про унікальність знахідки на території Харківщини.

Крім того, пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення визнано пам’ятник Т.Г. Шевченку в Лозовій.