Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки допомозі з обласного бюджету 185 родин учасників АТО зможуть побудувати власне житло

Завдяки допомозі з обласного бюджету 185 родин учасників АТО зможуть побудувати власне житло

8 вересня на сесії Харківської обласної ради депутатами був затверджений «Порядок використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області».

Як зауважив директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА, головний архітектор області Михайло Рабінович, прийняття даного Порядку дає можливість розпочати реалізацію обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016 – 2018 роки.

«За період дії Програми планується виділити близько 32,5 млн грн з обласного бюджету та залучити в економіку регіону 48,75 млн грн власних коштів учасників, - зазначив Михайло Рабінович. - Втілення в життя такої Програми надасть змогу вирішити як житлові проблеми учасників АТО, так і підтримати будівельну галузь та житлове будівництво в цілому»

У свою чергу значимість прийняття відповідної обласної програми відзначив заступник голови ради Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов. Він зауважив, що завдяки співпраці громадських організацій ветеранів АТО, управління Держгеокадастру в Харківській області при сприянні керівництва ХОДА наразі учасникам АТО вдалося отримати майже 3 тис. земельних ділянок, 2 тис. з яких - під власну забудову.

«Землю хлопці отримали, але як використати її та побудувати власне житло? Для реалізації цих програм ГО «Спілка ветеранів АТО» спільно з Департаментом містобудування та архітектури ХОДА, з Державним фондом сприяння молодіжному будівництву розробила важливу програму, що надає можливість на пільгових умовах отримати власне житло або побудувати його на отриманих земельних ділянках, - відзначив Юрій Корсунов. - Завдяки реалізації цієї програми 185 родин учасників АТО зможуть стати власниками житла, в першу чергу, це учасники АТО, які мають статус переселенців, мають поранення та багатодітні родини»

Михайло Рабінович також розповів, що основною вигодою для учасників є можливість отримання з обласного бюджету безоплатної підтримки в розмірі 40% вартості нормативної площі житла.

«Надання обласної підтримки планується наступним чином: надається з розрахунку не більш як на 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метрів на сім'ю. У разі якщо учасник АТО вибирає квартиру або будує індивідуальний/садовий житловий будинок, площа яких перевищує нормативно встановлені квадратні метри, то надлишок він сплачує окремо. У разі якщо учасник АТО вибирає квартиру або будує індивідуальний/садовий житловий будинок, площа яких менше нормативно встановленої, обласна підтримка надається за фактом. Сума підтримки залежить від складу сім'ї та опосередкованої вартості 1 кв. метра загальної площі житла, що затверджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на момент укладення договору (для Харківської області на сьогодні вартість 1 кв. м складає – 9 040 грн)», - уточнив головний архітектор області.

Фото VIІ сесії облради VII скликання