Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині створена система надання комплексної меддопомоги учасникам АТО

На Харківщині створена система надання комплексної меддопомоги учасникам АТО

Про особливості медичного обслуговування демобілізованих учасників АТО 9 серпня розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан.

За її словами, в Харківській області запроваджено один з найбільш досконалих підходів до медичного забезпечення демобілізованих бійців.

«Ми пішли шляхом надання комплексної медичної допомоги, яка включає медичний огляд за участю 12 спеціалістів, вияв патологій, відповідне лікування або госпіталізацію, відстеження стану хворих, санаторне оздоровлення тощо. Ця робота ведеться із залученням соціальних служб, волонтерських організацій, громадських організацій учасників АТО», - розповіла Галина Сіроштан.

За словами заступника директора департаменту, медогляди виявили, що 18% демобілізованих мають захворювання, які виникли під час проходження служби. В основному, це серцево-судинна патологія, яка виникла внаслідок стресу.

«По кожному хворому складено амбулаторний паспорт, в якому визначено обсяги лікування, де він має його проходити - в районних закладах, обласних або спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Також за бажанням хворий може пройти санаторно-курортне лікування», - зазначила Галина Сіроштан.

В області діє програма зубопротезування для учасників АТО: в обласному бюджеті закладено кошти з розрахунку 1500 грн на одну особу.

Для того, щоб проводити обстеження бійців із застосуванням сучасного медичного обладнання (МРТ, СКТ, КТ тощо), обласне керівництво домовилося з представниками приватних медичних закладів, які проводитимуть обстеження за талонною системою.

Важлива частина роботи з учасниками АТО - це тренінги для медпрацівників, які їх обслуговують. Їм розповідають про особливості роботи з пацієнтами, які брали участь у бойових діях.

«Ця робота не зупиняється. З 1 вересня ми продовжимо виїжджати в госпітальні округи для роботи з медперсоналом, який опікується учасниками АТО, від співробітників ФАПів до лікарів стаціонарів», - розповіла Галина Сіроштан.

Особливу увагу в області приділяють психологічній реабілітації бійців.

Так, психотерапевти працюють у складі поліпрофесійних медичних бригад, які виїжджають в райони. Надання кваліфікованої психологічної допомоги організовано на базі обласного госпіталю ветеранів війни: тут були введені додаткові посади психологів.

«Для роботи психологів у госпіталі були створені всі умови, ми маємо повне розуміння керівництва, всі питання вирішуються. За час роботи було проведено понад 200 годин індивідуальних консультацій, групова робота та інші форми роботи», - розповіла в ході прес-конференції практичний психолог Наталя Птіцина.