Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держекоінспекція домоглася припинення шкідливих скидів у річку Мжа

Держекоінспекція домоглася припинення шкідливих скидів у річку Мжа

Отруйні речовини потрапляли у річку зі стічними водами Зміївського ремонтного енергомеханічного заводу.

«До інспекції звернувся мешканець Змієва, який повідомив про порушення вимог природоохоронного законодавства підприємством «Зміївський ремонтний енергомеханічний завод», яке здійснювало скид недостатньо очищених стічних вод до річки Мжа», - розповіли в Держекоінспекції.

Перевірка  з’ясувала що скиди стічних вод до поверхневої водойми підприємство здійснювало без дозволу на спеціальне водокористування. Такі дії є порушенням ст. 44, 48 Водного кодексу України.

«Проби скиду стічних вод показали перевищення гранично допустимих концентрацій по таких показниках як хімічне споживання кисню – у 11,4 рази, залізо загальне – у 1,1 рази, біологічне споживання кисню – у 12,3 рази, фосфати - у 4,8 рази», - розповіли інспектори.

З метою усунення виявлених порушень Держекоінспекція винесла припис, яким зобов’язала завод отримати відповідний дозвіл на скиди забруднюючих речовин до поверхневої водойми. Разом з тим до суду був поданий адміністративний позов щодо повного зупинення діяльності зі скиду стічних вод до отримання підприємством дозволу. Суд повністю задовольнив позов Держекоінспекції.

«Лише після отримання дозволу на спеціальне водокористування підприємство має право звернутись до суду з проханням скасувати рішення про призупинку діяльності», - уточнили в інспекції.