Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки ProZorro Харківщина заощадила в першому кварталі 2016 року 12 млн грн

Завдяки ProZorro Харківщина заощадила в першому кварталі 2016 року 12 млн грн

Про це повідомила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична під час презентації представництва електронного майданчика «Державні закупівлі онлайн» у Харківській області.

Майданчик є складовою електронної системи закупівель ProZorro. Сферою діяльності майданчика стануть Харківська, Полтавська, Сумська області та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей.

«Система ProZorro - це той проект, який не тільки впроваджується в Україні, а й завойовує лідируючі позиції на міжнародній арені. Він дозволить нашим підприємствам, приєднавшись до проектів СОТ, брати участь в міжнародних тендерах», - зазначила Юлія Світлична, відкриваючи презентацію майданчика.

Харківська область приєдналася до пілотного проекту ProZorro в листопаді 2015 року - згідно з розпорядженням голови ХОДА Ігоря Райніна. А підписання нашим регіоном меморандуму про співпрацю з посольством США дало можливість залучити до процесу міжнародних партнерів та експертів, які вже мали досвід впровадження системи ProZorro.

«За результатами першого кварталу Харківська область заощадила близько 15% бюджетних коштів. Це майже 12 млн грн. Є окремі приклади закупівель, які заслуговують на увагу, коли різні організації соціальної сфери або сфери охорони здоров'я економили при проведенні тендерів від 10 до 30%», - зазначила Юлія Світлична.

За її інформацією в цілому з моменту впровадження системи регіон заощадив 28 млн грн. Наразі в області налічується близько тисячі замовників, а тільки за останній місяць до системи приєдналися понад 250 учасників.

«Це не межа. Ми будемо вести активну роботу з районами для того, щоб збільшити цю кількість і тим самим економити бюджетні кошти. Щоб підприємства добре розвивалися і могли зекономлений фінансовий ресурс спрямувати, наприклад, на інноваційний розвиток», - пояснила Юлія Світлична.

Також вона повідомила, що з 31 травня в районах області почнуть проводити навчальні семінари, на яких розкажуть про всі нюанси роботи системи.

«Це комплексні виїзні заходи, які будуть включати в себе як теорію, так і практику. Для їх проведення залучатимемо міжнародних експертів, які мають можливість працювати в Харківській області завдяки підписаному з посольством США меморандуму. Також будуть залучатися фахівці Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації та представники електронного майданчика для того, щоб наочно кожному замовнику показати, як це працює», - зазначила Юлія Світлична.

Вона підкреслила, що отриманий досвід роботи в системі ProZorro стане важливою складовою для повного переведення в електронний формат всіх закупівель в районах і містах області з 1 серпня 2016 року, коли відповідно до Закону України «Про державні закупівлі» електронні торги стануть обов'язковими для всіх замовників.

Більше фото