Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мешканцям багатоповерхівок розповіли про переваги впровадження енергоефективних заходів

Мешканцям багатоповерхівок розповіли про переваги впровадження енергоефективних заходів

Семінар з енергоефективності для голів ОСББ, ініціативних груп та мешканців області пройшов в багатоповерхівці, що була утеплена за рахунок пільгового кредиту.

Захід був організований фахівцями міжнародної фінансової корпорації (International Finance Corporation – IFC) спільно з фірмою REHAU та за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

За словами організаторів, десятиповерховий житловий будинок по вул. Дмитрівській, 5, у м. Харків став першим будинком у Харківській області, утепленим за рахунок пільгового кредиту в рамках Державної програми з енергоефективності. За цією державною програмою частина суми кредиту - від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів у будинку), залученого ОСББ/ЖБК на придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів, відшкодовується з державного бюджету.

В минулому році ОСББ і ЖБК Харківської області в рамках Державної програми з енергоефективності було видано 11 «теплих» кредитів на загальну суму понад
1 млн грн, за якими Держенергоефективності компенсувало з державного бюджету близько 300 тис. грн. Про це повідомила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації Наталя Горбаненко

«Наразі на розгляді в банках знаходяться ще 17 заявок на отримання кредитів на загальну суму 2,7 млн грн. Кількість ОСББ та ЖБК, бажаючих взяти «теплі» кредити, може зрости з початком реалізації Програми стимулювання ОСББ і ЖБК Харківської області до впровадження ефективних технологій на 2016-2020 роки», - зазначила Наталя Горбаненко.

Вона також підкреслила, що згідно з цією програмою з обласного бюджету додатково відшкодовуватиметься ще 20% від суми кредиту, залученого ОСББ/ЖБК на придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів.

Голова правління ОСББ «Альма-центр» Юлія Самойлова поділилася з учасниками семінару власним досвідом участі в Державній програмі з енергоефективності.

«Кредит - 670 тис. грн - ми взяли у минулому році на 10 років під 25% річних. Держава нам вже повернула 168 тис. грн – це склало 48% від вартості кредиту на придбання матеріалів для утеплення. На перший погляд, здається, що 25% річних  - це занадто великий відсоток, але насправді завдяки утепленню ми вже суттєво зекономили на опаленні, і ця економія більше, ніж ми платимо за кредит», - розповіла Юлія Самойлова.