Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представникам японської делегації презентували проекти у сфері енергоефективності, які реалізують в області

Представникам японської делегації презентували проекти у сфері енергоефективності, які реалізують в області

26 квітня фахівці Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) зустрілися з керівниками профільних департаментів ХОДА.

У ході зустрічі обговорили питання співпраці та залучення інвестицій у сфері генерації електроенергії і теплопостачання. Відкриваючи зустріч, директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк зазначив, що Харківська область сьогодні знаходиться серед лідерів у країні за виконанням програм енергоефективності та енергозбереження, тому є активним майданчиком для залучення світових інвестицій у цих сферах.

«Пріоритетний напрямок для нас - це розвиток системи міні-ТЕЦ, які працюють на біомасі, - повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. - Найближчим часом плануємо реалізувати 10 таких проектів на території міст, у яких є центральне опалення. Два пілотних проекти вже реалізуються - виділена земля, розробляється техніко-економічне обґрунтування».

За даними операційного директора ТОВ «Котлотурбоатом» корпорації «МАСТ-ІПРА» Дмитра Анохіна, мова йде про райцентри Вовчанськ і Куп'янськ, де вже визначено майданчики для будівництва міні-ТЕЦ.

«Терміни будівництва одного об'єкта - півтора року, окупність - 4 роки. Сума необхідних інвестицій для однієї біо-ТЕЦ - близько 19 млн євро, - розповів Дмитро Анохін. - За нашими підрахунками, Куп'янську це може дати економію газу до 10 млн куб. м на рік і дозволить забезпечити населення більш дешевим теплом, стабільним електропостачанням, створити нові робочі місця і підвищити доходи місцевого бюджету. Також будуть спалюватися відходи сільгоспвиробництва, що поліпшить екологічну ситуацію в області».

Олексій Белоцький також відзначив важливість проведеної в області роботи, що пов'язана з переведенням котелень з газу на альтернативне паливо. За даними начальника управління паливно-енергетичного комплексу, вже розроблений системний проект із заміщення палива ще на 35 котельнях. Як зазначив генеральний директор ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території» Олег Вернигора, підприємством уже підготовлений проект з переведення 20 котелень на біопаливо з очікуваною річною економією газу близько 20 млн куб.м.

Олексій Белоцький розповів і про ще один напрямок комплексних рішень з енергозбереження - модернізацію будівель бюджетної сфери.

«Нами розроблено передпроектні рішення з термомодернізації всіх будівель бюджетної сфери Харківської області. Проект складається з 16 частин. Ми б хотіли, щоб японські фахівці уважно вивчили і знайшли для себе можливості щодо реалізації цих проектів на території нашого регіону», - запропонував начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА.

За даними радника директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Юзефа Броневського, в області налічується близько 700 об'єктів соціальної сфери.

«Запропоновані рішення для сільської місцевості та для міста - різні. У сільській місцевості пропонується виконання котелень, в основному, блокових, на альтернативному паливі, можливе використання гібридних схем - газове обладнання та устаткування на пелетах, брикетах. У містах з центральним опаленням пропонуються установки із застосуванням теплових насосів. Такі установки можуть давати до 10 тонн гарячої води на добу. З використанням теплових насосів можна закривати навантаження опалення в перехідний період - весна-осінь, коли центральне водопостачання ще не включено. Такі проекти вже підготовлені», - зазначив Юзеф Броневський.