Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Українська влада має зробити все для того, щоб кращі вчені залишалися працювати в Харкові. Глава АПУ

Українська влада має зробити все для того, щоб кращі вчені залишалися працювати в Харкові. Глава АПУ

Під час візиту до Харківської області Глава Адміністрації Президента України Борис Ложкін взяв участь у церемонії відкриття постаменту трьом харківським лауреатам Нобелівської премії.

Захід відбувся перед центральним входом головного корпусу ХНУ ім. В.Н. Каразіна. В урочистостях взяло участь керівництво ХОДА та вишу, студенти й викладачі харківського університету.

«Для мене - велика честь бути присутнім на відкритті прекрасного твору мистецтва наших сучасних українських скульпторів і архітекторів, - підкреслив у ході церемонії Глава Адміністрації Президента України. - Я вважаю, що українська влада повинна зробити все можливе, щоб кращі вчені залишалися працювати в одному з головних наукових центрів України - місті Харків - і тут ставали нобелівськими лауреатами. Щоб вони були задоволені умовами своєї праці та тими відкриттями, які матимуть змогу робити».

Голова облдержадміністрації Ігор Райнін розповів: коли іноземним делегаціям, які відвідують регіон, повідомляють про те, що життя трьох лауреатів Нобелівської премії було пов’язано з Харківською областю, це викликає подив та повагу до нашого краю.

«Відкриття пам'ятника великим людям, які жили і працювали в Харкові, - це велике свято, - наголосив керівник ХОДА. - Шанувати традиції, шанувати минуле, шанувати науку – це важливі моменти життя сьогоднішньої України. Ми повинні чітко розуміти, що нам є, на кого рівнятися».

Ректор Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров, у свою чергу, відзначив, що з історією вишу пов’язано багато видатних імен представників не тільки науки та освіти, але й літератури, культури, мистецтва тощо. Він також подякував усім, хто взяв участь у створенні архітектурної композиції, присвяченої нобелівським лауреатам.

«Хочу подякувати скульпторам Олександру Рідному та Ганні Івановій, архітектору Павлу Чечельницькому, будівникам та члену наглядової ради нашого університету Олександру Ярославському, який схвалив ідею створення цієї архітектурної композиції та надав істотну фінансову допомогу в реалізації проекту», - відзначив Віль Бакіров.

Після церемонії відкриття постаменту Борис Ложкін поспілкувався зі студентами Каразінського університету. У ході робочої поїздки до нашого регіону Глава Адміністрації Президента України також проведе нагородження державними нагородами України в ХОДА та виступить з лекцією перед студентами Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди. У стінах цього вишу він також презентує харківським читачам свою книгу «Четверта республіка».

Довідка. З Харковом пов’язані життя та діяльність трьох лауреатів Нобелівської премії – Іллі Мечникова, Льва Ландау та Саймона Кузнеця. Ілля Мечников народився в нашій області та навчався в 2-й Харківській гімназії та на відділенні природничих наук Харківського університету (закінчив у 1864 році). 1908 року він отримав Нобелівську премію в галузі фізеології та медицини «за праці з імунітету» (у тому числі - за свою фагоцитарну теорію імунітету). Всесвітньо відомий фізик Лев Ландау з 1932 р.очолював теоретичний відділ Українського фізико-технічного інституту в Харкові, з 1935 по 1937-й був завідувачем кафедри загальної фізики Харківського університету. Нобелівську премію у фізиці він отримав 1962 року за «піонерські роботи в галузі теорії конденсованих середовищ, особливо - рідкого гелію». Саймон Кузнець навчався та працював у Харкові з 1918 по 1922 рік, коли його родина покинула СРСР. Він став лауреатом Нобелівської премії з економіки в 1971 році «за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке призвело до нового, глибшого розуміння економічної і соціальної структури і процесу розвитку в цілому».

Більше фото