Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Борис Ложкін презентував у Харкові книгу «Четверта республіка: Чому Європі потрібна Україна, а Україні - Європа»

Борис Ложкін презентував у Харкові книгу «Четверта республіка: Чому Європі потрібна Україна, а Україні - Європа»

Захід відбувся 23 квітня у стінах Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, де свого часу навчався Глава Адміністрації Президента України.

На заході були присутні голова ХОДА Ігор Райнін та його перший заступник Юлія Світлична, а також студенти і викладачі вишу.

Борис Ложкін зазначив: пишається тим, що був студентом ХНПУ ім. Г.С. Сковороди і дуже радий бути присутнім у стінах рідного вишу. Глава Адміністрації Президента України розповів, що над книжкою працював разом з журналістом і редактором Володимиром Федоріним, разом з яким свого часу заснував «Forbes-Україна». За словами Бориса Ложкіна, презентована робота – це елемент осмислення того, що відбувалося в нашій країні в  2014-2015 роках, і того, що цьому передувало. Це - спроба зрозуміти місце України в Європі і те, в якому напрямку рухатися, а також спроба таку дорожню карту намалювати.

«Ми вважаємо, що саме з 2014 року почала формуватися українська політична нація, і починає свій відлік Четверта республіка. Ми вважаємо, що хронологічно була Перша - Українська республіка в 1918 році, Друга - це Українська Радянська Соціалістична Республіка, Третя республіка - це Україна, яка з'явилася після Радянського Союзу, з 1991 року і до початку 2014 року. Переломний момент між двома важливими періодами української історії - це зима 2013-2014 року, коли був Майдан, коли змінилася влада в Україні, і коли до влади прийшли люди, які робили Революцію Гідності. З весни 2014 року, на наш погляд, починається Четверта республіка - республіка сформованої або такої, що формується, політичної української нації», - пояснив Борис Ложкін.

Він також зазначив, що одна з важливих думок книги - в тому, що не тільки Європа потрібна Україні, але й Україна - Європі.

«Пасіонарний вибух, який стався в Україні у 2014 році - це як раз така свіжа «європейська кров», яка може серйозно змінити внутрішній стан Євросоюзу, який сам по собі теж знаходиться в певній кризі: і концептуальній, і культурній. І ми вважаємо, що європейці повинні розуміти: Україна їм потрібна, ми не просто ходимо і просимо: «візьміть нас до європейської сім'ї», ми пояснюємо нашим європейським колегам те, що необхідність України для вас може бути навіть вищою за навпаки. Україна може дати новий імпульс розвитку європейської ідеї. Це - одна з основних ідей книги», - розповів Борис Ложкін.

Співавтор книги Володимир Федоренко зазначив, що при всьому видатному минулому Харків, як і вся Україна, стоїть перед викликом - як побудувати нове життя.

«Ми живемо в дуже мінливому світі. Україна в цьому світі виявилася на такому передньому краї боротьби між старим і новим з точки зору соціального укладу: європейський світ свободи і самодержавний світ, який від століття до століття відступає в глибини Євразії, але, як і раніше, - сильний, і, як ми розуміємо: на наш вік цих небезпек вистачить», - зазначив Володимир Федоренко.

Ректор ХНПУ ім Г.С. Сковороди Іван Прокопенко розповів, що уважно вивчив книгу від вступу до епілогу, та зазначив, що через всю роботу проходить ідея поваги до українського народу.

«Вам - велике спасибі за такий щедрий подарунок, книга є і в бібліотеках, і на кафедрі. І думаю, що ваші роздуми - це більше, ніж роздуми. Це - тверезий погляд на розвиток держави. Вибір для нас очевидний: ми хочемо жити з усіма в мирі, бо сусіди бувають різні, і з ними треба знаходити спільну мову. А все інше ми розуміємо однозначно: ми - європейська держава, ми маємо право на краще існування, і спасибі, що у ваших словах якраз без сумніву значиться, що вибір європейський - безповоротний та безальтернативний», - зазначив Іван Прокопенко.

На завершення зустрічі і свого візиту до Харківської області Борис Ложкін відповів на питання, які цікавлять студентство та викладачів вишу.

Більше фото