Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Управдомів готують два харківських виші

Управдомів готують два харківських виші

Експерти обговорили актуальні питання реалізації в регіоні Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».

29 березня за ініціативи Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА пройшло розширене засідання Харківської регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ. Про хід процесу створення ОСББ на Харківщині повідомила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Наталя Горбаненко. Вона підкреслила, що всім учасникам процесу слід подвоїти свої зусилля в цій сфері, адже зараз в області налічується 15278 багатоквартирних будинків, з яких тільки 1239 входить до складу 853-х ОСББ.

«Ці цифри говорять про те, що якщо найближчим часом ситуація кардинально не зміниться, то для 14 тисяч багатоквартирних будинків місцевим органам влади 1 липня 2016 року доведеться призначати на конкурсній основі управителів», - зазначила Наталя Горбаненко.

За її словами, вже зараз потрібно робити певні кроки до формування ринку управителів на місцях. Зокрема, представник Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА зазначила, в таких містах як Чугуїв та Куп'янськ до управління багатоквартирними будинками планується підключити створені для цього підприємства. У Харкові управлінням також готові займатися приватні фірми.

Крім того, Наталя Горбаненко зазначила, що в Харківській області вже кілька років проводиться робота з підготовки кваліфікованих кадрів з управління багатоквартирними будинками. За її словами, Харківський національний університет міського господарства ім. А.Н. Бекетова проводить навчання за програмою «Організація і управління діяльністю ОСББ».

«Навчання для ініціативних груп співвласників міста Харків - безкоштовне, за рахунок відповідного фінансування з міського бюджету в рамках програми підтримки ЖК, ЖБК та ОСББ, - розповідає Наталя Горбаненко. - Пройти навчання може кожен бажаючий, обмежень за віком або базовою освітою немає. За підсумками навчання видається свідоцтво про підвищення кваліфікації або сертифікат».

Також на даний час Департамент ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА проводить роботу з університетом щодо розробки відповідної програми для дистанційного навчання, що дозволить проводити підготовку таких кадрів в інших населених пунктах області.

Крім того, до підвищення кваліфікації кадрів з управління багатоквартирними будинками наразі приєднався Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

В ході розширеного засідання Харківської регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ фахівці надали всі необхідні роз'яснення керівникам профільних управлінь РДА та місцевих органів влади міст обласного підпорядкування, а також членам регіональної ради - головам ОСББ та представникам громадськості.

«Наше завдання, як органів виконавчої влади, - інформувати населення і роз'яснювати норми закону «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», - пояснив головну мету проведення заходу директор департаменту Сергій Магдисюк. - Подібні зустрічі проводяться не вперше і будуть проходити до червня».