Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перед аграріями області стоїть завдання - не допустити зменшення валових зборів всіх культур. Марк Беккер

Перед аграріями області стоїть завдання - не допустити зменшення валових зборів всіх культур. Марк Беккер

Підготовка до весняно-польових робіт в області стала головною темою обласної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера.

У нараді, яка відбулася 29 лютого в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, взяло участь керівництво Департаменту агропромислового розвитку обладміністрації, заступники голів райдержадміністрацій всіх районів області, керівники місцевих управлінь АПР та вчені профільних НДІ.

«В останні роки в Харківській області були зібрані рекордні врожаї багатьох культур. Необхідно зберегти цю позитивну тенденцію і в 2016 році, - підкреслив Марк Беккер. - Тому на початку року перед усіма аграріями регіону поставлено завдання - не допустити зменшення валового збору всіх сільськогосподарських культур. Головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним визначені задачі, які всім нам необхідно виконувати».

Марк Беккер зазначив, що грамотне і своєчасне проведення весняно-польових робіт закладає фундамент майбутнього врожаю, і підкреслив важливість тісної співпраці аграріїв області з науково-дослідними інститутами. Він повідомив, що до управлінь агропромислового розвитку кожного району було спрямовано ретельно опрацьовані спільно зі вченими «Рекомендації з проведення комплексу весняно-польових робіт 2016 року в господарствах Харківської області».

«Харківський інститут рослинництва ім. Юр'єва щорічно накопичує фундаментальні знання. Не використовувати їх - це злочин по відношенню до майбутніх поколінь, - сказав заступник керівника області. - Великі холдинги мають свою позицію, свої наукові вишукування, але дрібний і середній аграрний бізнес повинен спиратися на ті дослідження, які проводяться в Харківській області, адже в цьому відношенні наша область є лідером в країні».

Серед найважливіших завдань, які стоять перед харківськими аграріями в 2016 році, Марк Беккер зазначив роботу над структурою посівних площ (зокрема, мова йде про збалансування обсягів площ, що засіваються соняшником, і збільшення посівів кукурудзи, гречки та цукрових буряків).

«Потрібно ретельно й глибоко поставитися до питання посіву ярого клину. У 2015 році виріс експорт української продовольчої сировини до Євросоюзу. Це стосувалося більшості сільськогосподарських культур, у тому числі - кукурудзи, зернових і так далі. Майже в 2 рази збільшився експорт тваринництва України до країн ЄС. Сьогодні є економічні передумови розвитку аграрної галузі, необхідно їх використовувати», - підкреслив Марк Беккер.

Учасники наради обговорили стан озимих в області та готовність до проведення весняно-польових робіт у різних районах, також аграрії отримали практичні рекомендації від науковців Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва.