Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Укроборонпром» завантажить замовленнями підприємства Харківщини

«Укроборонпром» завантажить замовленнями підприємства Харківщини

5 лютого голова ХОДА Ігор Райнін і директор державного концерну Роман Романов підписали Меморандум про розширення співпраці з підприємствами Харківської області у рамках виконання державного оборонного замовлення та програм соціально-економічного розвитку.

Документ покликаний систематизувати спільну роботу промислових підприємств Харківської області щодо виконання державного оборонного замовлення. Координатором процесу і головним комунікатором стане облдержадміністрація. А стати постачальниками ДК «Укроборонпром» можуть підприємства будь-якої форми власності.

«Це меморандум не заради меморандуму, - підкреслив Ігор Райнін, звертаючись до присутніх керівників харківських промислових підприємств. - Мова йде про завантаження харківських підприємств замовленнями в рамках можливостей, про диверсифікацію ринків збуту підприємств «Укроборонпрому», які знаходяться на території Харківської області, а також про реалізацію програми імпортозаміщення для підприємств «Укроборонпрому».

Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов пояснив, що ідея зробити харківські підприємства постачальниками концерну остаточно оформилася наприкінці 2015 року під час робочої наради в Харкові.

«Тоді й народилася ідея, і надійшла пропозиція від Ігоря Львовича «Укроборонпрому» підключити харківські підприємства всіх секторів економіки до виробничої програми з випуску військової техніки і озброєння, які виробляє «Укроборонпром», - пояснив Роман Романов.

Він уточнив, що на даний момент концерн готовий закуповувати у харківських підприємств тисячі найменувань виробів і, більш того, забезпечити 80-відсоткову передоплату замовлень.

«Наша делегація приїхала на Харківщину, в першу чергу, в якості інвесторів. Ми приїхали сюди з роботою, з замовленнями і з грошима, - зазначив генеральний директор «Укроборонпрому». - У 2014 році ми склали список з 30 тисяч найменувань виробів, які ми раніше отримували по кооперації з Російською Федерацією. Руйнування цієї кооперації призвело до того, що велику кількість найменувань виробів ми змушені були імпортувати. Ми досить оперативно вирішили наші початкові потреби, але сьогодні ми хочемо, щоб постачальниками «Укроборонпрому» стали підприємства з харківського регіону. Номенклатурний каталог включає тисячі виробів, які «Укроборонпром» готовий отримувати від підприємств Харківської області. Цей каталог буде переданий в обласну адміністрацію, і саме вона буде комунікатором в інтегруванні цієї інформації на промислові підприємства Харківської області».

Ігор Райнін, в свою чергу, зазначив, що «Укроборонпром» є надійним і успішним партнером. Прибуток концерну в 2015 році склав 1,5 млрд грн. Голова ХОДА підкреслив: наступний крок - за менеджментом харківських підприємств.

«У підприємств тепер є замовлення. Нехай працюють, роблять. Це - та можливість, якою потрібно скористатися, - сказав голова ХОДА. - Менеджмент підприємств несе повну відповідальність за діяльність підприємства. Ані голова обласної адміністрації, ані керівник «Укроборонпрому» за директора заводу працювати не буде. Але там, де буде потрібна наша допомога, ми її надаватимемо. Також ми будемо моніторити виконання договорів. Головний результат сьогоднішнього дня: наші підприємства знають, що у них куплять, тепер їм потрібно це зробити. І над цим якраз ми і працюватимемо, ми будемо щомісяця під керівництвом заступника голови обладміністрації Марка Беккера збирати підприємства «Укроборонпрому» і робити все можливе для того, щоб вони змогли виготовити цю продукцію».