Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент затвердив Нацстратегію здорового способу життя

Президент затвердив Нацстратегію здорового способу життя

Цей документ розроблений на виконання Стратегії сталого розвитку «Україна-2020».

Петро Порошенко підписав Указ «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», метою якої є формування умов для оздоровчої рухової активності та здорового способу життя для формування здоров'я громадян як найвищої соціальної цінності в державі.

Кабінет міністрів до 1 липня поточного року має розробити план заходів щодо реалізації стратегії на період до 2025 року і забезпечення підготовки та оприлюднення щороку, до 15 лютого, звіту про виконання плану у попередньому році. Обласні, Київська міська державні адміністрації щороку у місячний строк розробляють та затверджують план регіональних заходів на рік, що настає за плановим.

Стратегія визначає низку основних завдань, серед яких - розроблення та затвердження рекомендацій з оздоровчої рухової активності як документа, що міститиме конкретні вказівки стосовно обсягів, інтенсивності, форм і видів рухової активності для зміцнення здоров’я осіб різної статі та віку, розроблення комплексу показників для оцінки рівня фізичного здоров’я різних груп населення.

Також серед завдань – сприяння створенню всеукраїнського фонду розвитку рухової активності та здорового способу життя «Активна Україна – здорова нація» з метою залучення позабюджетних коштів для розвитку матеріально-технічної бази масового спорту та заохочення осіб, які мають достатній рівень оздоровчої рухової активності, ведуть здоровий спосіб життя.

Передбачається також формування інфраструктури сучасних і привабливих спортивних споруд за місцем проживання, у місцях масового відпочинку громадян, на базі загальноосвітніх навчальних закладів, які мають бути легко доступні для різних верств населення, насамперед - малозабезпечених, упорядкування мережі центрів фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» та удосконалення нормативно-правової бази їх діяльності.

Також відзначена необхідність збільшення кількості загальнодоступних спортивних заходів для активного сімейного відпочинку в місцях масового відпочинку громадян; облаштування безпечних маршрутів для пішохідного, велосипедного, водного туризму; створення мережі літніх шкіл плавання на відкритих водоймах, акцентується на необхідності удосконалення законодавства щодо підтримки та стимулювання суб'єктів сфери фізичної культури і спорту тощо.

У рамках програми також мають бути розроблені проекти будівництва комунальних спортивних комплексів, плавальних басейнів; організації виробництва модульних спортивних споруд із застосуванням сучасних технологій для задоволення потреб населення в оздоровчій руховій активності та забезпечення їх будівництва за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Очікується, що результатом реалізація стратегії стане скоординована діяльність суб'єктів різних секторів соціально-економічної сфери державної політики, що сприятиме зміні поведінки громадян на користь використання оздоровчої рухової активності та ведення здорового способу життя і формування здоров'я, збільшення щороку на 1% кількості громадян, які мають достатній рівень оздоровчої рухової активності, ведуть здоровий спосіб життя.