Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В 12 містах Харківської області дізнаються, як ефективніше розвивати громади

В 12 містах Харківської області дізнаються, як ефективніше розвивати громади

Про реалізацію на території регіону проекту «Підтримка розвитку громади зсередини» говорили під час прес-брифінгу 20 січня.

Організатори з Українського інституту міжнародної політики підкреслили, що проект впроваджується при підтримці ХОДА, яка в питаннях реформ щодо децентралізації і роботи з громадами тісно співпрацює з Харківським регіональним Офісом реформ.

В рамках проекту триденні семінари проведуть для представників органів виконавчої влади і громадськості 12 міст Харківської області. Зокрема, вже 21 січня - для міст Лозова, Чугуїв, Ізюм, Куп’янськ, Первомайськ, Балаклія та Красноград, а за тиждень – Люботин, Валки, Пісочин, Мерефа та для представників Старосалтівської громади.  

На переконання керівника Харківського регіонального Офісу реформ Діани Баринової, проект «Підтримка розвитку громади зсередини» надасть поштовху децентралізації та об’єднанню громад на Харківщині.  

«Я сподіваюсь, що саме громади 12 міст, які візьмуть участь у тренінгах-семінарах, зможуть ефективно об’єднатися і дати розвиток своїм територіям. Сьогодні ми розуміємо, що тільки маючі активну команду менеджерів-управлінців на місцях, можливо зробити якісні перетворення» , - зауважила Діана Баринова.

Координатор проекту Катерина Сідаш підкреслила, що організаторам вкрай важливо забезпечити ефективне партнерство між владою та громадськістю.

«Це має неабияке значення для розвитку міста, громади, - вважає Катерина Сідаш. – Під час семінарів з кожного міста ми будемо формувати групи якісних нових менеджерів, які після навчання зможуть втілювати європейські передові практики розвитку місцевого самоврядування та якісні проекти розвитку міст».

Як повідомив голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, цей проект є частиною ініціатив інституту, відомих під загальною назвою «Запуск регіонів».

«Цей проект – продовження нашої ініціативи, яка розпочалася минулого року, коли ми проводили інформаційну кампанію з децентралізації та розвитку регіону. Тоді ми відвідали всю Україну – в основному, працювали в обласних центрах. За результатами цієї роботи вирішили, що потрібно перейти до діалогу з містами обласного значення, щоб пояснювати - що відбувається з реформою децентралізації, який є європейський досвід розвитку міст, яка роль стратегії в розвитку міст, як перейти до питань проектного менеджменту тощо», - розповів Ростислав Томенчук.

Довідка. На Харківщині вже створено Старосалтівську громаду, ще дві громади - Пісочинська та Мерефянська - знаходяться на завершальному етапі об'єднання..

Згідно з Перспективним планом, в регіоні затверджено створення 59 об’єднаних громад. 40 майбутніх центрів вже ініціювали створення громад. У 92 територіальних одиницях пройшли громадські обговорення і 32 сільські та селищні ради прийняли рішення про приєднання до відповідних центрів.